Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

iQLandia připravila ke Dni Země vědecký jarmark plný experimentů pro malé i velké 

20. 04. 2024 | 16:01

Vědecký jarmark plný experimentů a tvořivých aktivit pro malé i velké dnes připravilo u příležitosti oslav Dne Země ve svých laboratořích a v expozicích liberecké science centrum iQLandia. Návštěvnost předčila očekávání, ještě před týdnem se v centru obávali, že kvůli teplému počasí nebude zájem velký, do centra ale i díky chladnému deštivému počasí dnes zamířily stovky lidí. Už před polednem tak bylo parkoviště centra beznadějně obsazené stejně jako místa v jeho okolí, zjistila ČTK.

iqlandia3 ir
Liberecká iQLandia připravila ke Dni Země vědecký jarmark plný experimentů, foto: Artur Irma

Centrum iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které v Česku vznikly za přispění evropských peněz. Největším lákadlem je humanoidní robot Thespian, Teslův transformátor, gyroskop a science show s chemickými pokusy. Výstavní plocha má jeden hektar, v 11 expozicích je 400 většinou interaktivních exponátů a ve střešní kopuli planetárium. Zábava "pod střechou" iQLandie dnes do Liberce přilákala nejen místní, na parkovišti byla auta s pražskými a středočeskými značkami, ale také s ústeckými, za zábavou a poučením dnes dorazili i lidé z nedalekého Německa a Polska.

Už před centrem dnes vítala návštěvníky obří nafukovací zeměkoule o průměru více než pěti metrů, speciální program ale připravily i zdejší laboratoře. "Tady dnes zkoumáme nejpočetnější skupinu živočichů na naší planetě, což je hmyz. Máme tady spoustu zajímavých zvětšovacích zařízení jako stereolupy a mikroskopy a pomocí nich zkoumáme jednotlivé části hmyzího těla. Návštěvníci tak mohou zjistit, jak vypadá sací ústrojí motýla, nebo včelí oko, dozví se tady prostě spoustu zajímavostí o hmyzí anatomii," řekla ČTK vedoucí laboratoře Šárka Votrubcová.

 Liberecká iQLandia připravila ke Dni Země vědecký jarmark plný experimentů, foto: Artur IrmaAby mohli návštěvníci tuhle skupinu živočichů podpořit také někde doma na zahrádce nebo balkoně, vyráběli dnes v laboratoři také hmyzí hotel do malého květináče, který si pak odnášeli domů. Další laboratoř byla věnovaná rostlinné říši. "Konkrétně mechům a jejich schopnosti zadržovat vodu v krajině, řasám, fotosyntéze a zkoumání zeleného rostlinného barviva – chlorofylu. Pomocí experimentů se suchým ledem si vysvětlujeme vliv oxidu uhličitého na oteplování planety, zkoumáme alternativní zdroje energie a věnujeme se i čistotě vody," doplnila Votrubcová.

Liberecká iQLandia v březnu oslavila deset let od svého otevření, za tu dobu jí prošly více než čtyři miliony lidí. S návštěvností 485.000 turistů se stala loni nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Libereckém kraji. V březnu v centru otevřeli novou expozici zaměřenou na umělou inteligenci (AI), která rozšířila expozici věnovanou člověku.

čtk