Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj chce rozšířit všeobecné vzdělávání na středních školách v Liberci. Nabídka gymnázií poptávce studentů neodpovídá

02. 05. 2023 | 13:57

Liberecký kraj chce rozšířit nabídku všeobecného vzdělávání v Liberci. Nabídka gymnázií poptávce studentů a jejich rodičů neodpovídá, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na Střední průmyslové škole textilní chce proto kraj příští rok na podzim otevřít dvě třídy technického lycea, každou pro 30 studentů, při zachování obou textilních oborů. Rozšířit by se měla také kapacita Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Jeronýmova.

protestskola4
Foto: Artur Irma

Podle expertů kapacity středních škol se všeobecným vzděláváním v České republice, tedy hlavně gymnázií, nerostou přiměřeně k počtu zájemců. V Česku tvoří všeobecné obory zhruba 30 procent, v Evropské unii je podle Eurostatu 51,3 procenta středoškoláků právě na gymnáziích a všeobecných oborech. V Libereckém kraji je podle statistik podíl studentů gymnázií ještě nižší, než je průměr ČR. Ve školním roce 2021/2022 studovalo na středních školách v kraji 16.581 mladých lidí, z toho 4025 na gymnáziích, to je zhruba 24 procent.

Největší zájem je o studium na gymnáziích v Liberci, na čtyřletá gymnázia se letos hlásilo třikrát víc studentů, než jich mohly školy přijmout. V krajském městě nabízejí dvě krajská a jedno soukromé gymnázium každoročně dohromady 144 míst, jednou za dva roky se otevírá třída pedagogického lycea. Technické lyceum nabízela v minulosti Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci, už dva roky ale studenty nenabrala, kvůli potřebě otevřít druhou třídu zaměřenou na informační technologie.

S otevřením nových tříd by gymnázia a lycea měla podle Půty v Liberci nabírat každoročně o 105 studentů víc, kapacita ročníků by se tak měla zvýšit o dvě třetiny na 264 míst v devíti třídách. Na gymnáziu Jeronýmova to ale nebude podle hejtmana v příštím roce, pro rozšíření kapacity potřebují šest tříd, ty by měly vzniknout v přístavbě, kde je dnes tělocvična. "Domníváme se, že to bychom měli stihnout otevřít od 1. září 2025," doplnil hejtman. Kapacita textilní průmyslovky je podle něj pro rozšíření dostatečná, dnes je využita zhruba z 37 procent.

Liberecký kraj počítá s tím, že sloučí textilní průmyslovku s průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou, která už má se zajištěním technického lycea zkušenosti. Podle ředitele strojní průmyslovky Jaroslava Semeráda bude jedna třída nového lycea podobná jako ta původní - se zaměřením na multimédia, webové aplikace, 3D tisk a průmyslový design. "Druhá třída lycea by měla být zaměřena na kybernetickou bezpečnost," doplnil. Posílit chce také technické zaměření oboru textilnictví s větším důrazem na strojírenství.

Ředitelka textilní průmyslové školy Jana Kočí se obává o budoucnost textilních oborů. "Pokud jde o obor oděvnictví, nedokážu si představit, jak bude tento obor fungovat pod strojní průmyslovkou," řekla dnes novinářům Kočí, která se obává, že obor postupně zanikne. Změna podle ní byla připravena narychlo a nebyla dostatečně prodiskutována. Proti záměru vznikla petice, dnes proti němu demonstrovali před budovou kraje i studenti, jejich rodiče a pedagogové. Rozhodující slovo bude mít krajské zastupitelstvo 30. května.

čtk