Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj hledá dodavatele stavby nového pavilonu gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Stavět chce v režimu design & build

03. 01. 2024 | 5:00

Liberecký kraj hledá firmu, která vyprojektuje a postaví nový pavilon gymnázia F. X. Šaldy v Liberci. Náklady zakázky odhadli projektanti téměř na 253 milionů korun bez DPH, nabídky je možné podat do 25. ledna, zjistila dnes ČTK na profilu Libereckého kraje. Kraj se rozhodl využít režim design & build (vyprojektuj a postav), který se mu osvědčil u dopravních staveb.

Gymnázium FX Šaldy LBC 2FB
Foto z FB Gymnázia F.X. Šaldy

Je to dobrý způsob, jak stavbu urychlit a ušetřit nějaké peníze, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Rozšířením gymnázia reaguje kraj na zvýšenou poptávku po všeobecném vzdělávání, kapacity středních škol zejména v krajském městě poptávce nestačí. "Výběr školy vyplývá i z toho, že tady umíme ten pavilon postavit na zelené louce, stavba nezasáhne do výuky. Druhá varianta na gymnáziu Jeronýmova by znamenala významný zásah do výuky," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nový pavilon umožní otevřít další třídu čtyřletého gymnázia, pokud vše dobře půjde, měla by být podle něj přístavba hotová do 1. září 2025.

Foto: LK

Vybraný dodavatel by měl podle Miklíka připravit projekt pro stavební povolení a realizaci stavby a pak nový pavilon i postavit. "Vznikne samostatná budova, která bude krčkem propojena s hlavní budovou gymnázia. Bude to energeticky úsporná budova v pasivním standardu s fotovoltaikou na jižní fasádě. Počítáme tam i se zelenou střechou," doplnil Miklík. Kraj žádá na projekt dotaci z modernizačního fondu, získat by podle něj mohl až 40 procent potřebných peněz.

V Liberci nabízejí dvě krajská a jedno soukromé gymnázium každoročně dohromady 144 míst čtyřletého studia, jednou za dva roky se otevírá třída pedagogického lycea. Už letos na podzim kraj otevře také novou třídu technického lycea na Střední průmyslové škole Liberec, která vznikla loni v červenci spojením liberecké střední průmyslové školy textilní se střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou. Druhou třídu lycea tam plánují otevřít o rok později. Kapacita ročníků by se tak měla od školního roku 2025/26 zvýšit zhruba o 60 procent.

Liberecký kraj masivně investuje i do zlepšení podmínek na svých středních školách. V minulém programovacím období vybudoval za 712 milionů korun centra odborného vzdělávání v osmi středních školách, aktuálně se pracuje na dalších čtyřech v Turnově, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech dohromady za 400 milionů korun. V plánu je také výstavba nové budovy pro Střední zdravotnickou školu v Liberci za 800 milionů korun nebo nový pavilon v areálu textilní průmyslovky v Liberci.

čtk