Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lesní koupaliště na prahu třetí novodobé sezóny. Zahájí ji hromadný skok do vody, která už nemizí

30. 05. 2020 | 7:33

Po rekonstrukci rekonstrukce se dnes v Liberci oficiálně otevře Lesní koupaliště. "V sobotu zahájíme sezónu! Těšte se na pivko, limo, něco dobrého na zub a nebo jen na koupačku, která vám rozbuší srdce. Tak ve tři ve vodě," zve na facebooku nový provozovatel.

LESAKtopIrmaSkok
První bezpečný skok do Lesáku se mohl uskutečnit až roku 2019. Ve fotogalerii dole je stav z roku 2018, kdy se koupaliště otevřelo a záhy z něj zmizela voda. Foto: archiv

Na 14:00 je plánováno otevření stánku, o hodinu později dojde k hromadnému skoku do vody. "Vezměte si plavky a ručník, čaj zajistíme my," upřesňuje FB profil koupaliště. Na 16:00 se chystá Malá mořská pohádka.

Lesní koupaliště zahájí třetí novodobou sezónu. První, plná peripetií s chybějící trávou i vodou a jejím navážením cisternami, trvala velmi krátce a začala až v polovině horkého léta 2018 jenom proto, aby tehdy v Liberci vládnoucí Změna měla kde pořádat své předvolební akce. Loňská, to už byla u vlády nynější radniční koalice, byla ve znamení opravy bazénové vany, která kvůli špatně provedené opravě protékala a mizela z ní voda. Stalo se. Dnes začne sezóna další, snad už standardní.

archivní foto z r. 2019 Artur Irma

Lesní koupaliště v Liberci získal od města do pronájmu stejnojmenný spolek, za jehož vznikem stojí architekti z kanceláře Mjölk. Areál v Lidových sadech budou mít na starost pět let. Lesní koupaliště na úpatí Jizerských hor se po letech diskusí začalo opravovat roku 2017, předtím bylo uzavřené, chátralo od roku 2001. Radnice do nejnutnějších oprav, aby mohlo být opět funkční, dala 7,5 milionu korun. Předchozí dvě sezony ale pro koupaliště vytvořené před více než 70 lety nebyly povedené. Problémy byly s nedostatkem vody, čemuž by měl zamezit nový vrt, chybělo tam i zázemí.

"Rádi bychom z toho udělali hezké liberecké romantické koupaliště," řekl architekt a předseda spolku Lesní koupaliště Jan Vondrák. To bylo podle něj také důvodem, proč se rozhodli si městské koupaliště pronajmout. "Jsme aktivní v Liberci a děláme spoustu věcí, které nedávají úplně smysl finančně, ale rádi rozvíjíme prostředí, v kterém žijeme. Takže nám přišlo líto, že ten areál, koupaliště, je takový nedodělaný," dodal.

Stav LK ve středu 27.5.2020Finišuje i realizace venkovního posezení před novým stánkem.

Peníze na zvelebení areálu chce spolek získávat přes nadace, z grantů či od sponzorů. "Plán letošního roku je rozjet stánek, který tam je. Do budoucna bychom ho vyměnili za něco hezčího. A rádi bychom tam udělali nějaké zázemí pro lidi. Lavičky, funkční sprchu, převlekárnu. Uvidíme, na co si dosáhneme s penězi, které získáme," uvedl Vondrák. Na koupališti by měly být i toalety, jež tam minulé dvě sezony nebyly. Podle předsedy spolku chtějí při zvelebování areálu spolupracovat i s dalšími. "Oslovili jsme skupiny, co jsou aktivní kolem koupaliště. To znamená Duklu Liberec, otužilce, co tam chodí, a Sokol," dodal.

uba, čtk