Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude mít na seznamu 110 již zapsaných kulturních památek další dvě stavby. Do "klubu" se nově dostaly kino Varšava a základní škola Husova

12. 04. 2023 | 12:30

Liberec bude mít mezi kulturními památkami další dvě více než stoleté stavby. Jde o kino Varšava v centru města a Základní školu Husova nad přehradou. Vyplývá to z vyjádření mluvčí ministerstva kultury Ivany Awwadové pro ČTK. V případě kina už podle ní prohlášení za památku nabylo právní moci, u školy se tak zřejmě stane v nejbližší době.

HUSOVKA
Budova liberecké ZŠ Husova. Archivní foto

"Rozhodnutí o prohlášení za kulturní památku bude vydáno v nejbližších dnech," uvedla Awwadová.

Varšava je nejstarším kamenným kinem ve stotisícovém městě, jehož historie se píše od roku 1908. Promítání v budově postavené ve stylu art deco málem definitivně skončilo v roce 2008 po 100 letech provozu. Radnice tehdy neměla peníze na nákladnou opravu za desítky milionů korun, navíc další fungování kina považovala za zbytečné a uzavřela ho, neboť v Liberci začala tehdy fungovat dvě multikina. Nadšenci ze spolku Varšava provoz kina částečně obnovili po šesti letech, v roce 2014. Zázemí kina postupně vylepšují, v provozu je kavárna ve foyeru, částečně opravený je malý sál Barrandoff a zprovozněný i velký sál pro 250 lidí. Interiér sice postupně opravuje spolek ze vstupného, dotací i veřejné sbírky, budova ale potřebuje velkou rekonstrukci, na kterou spolek ani radnice nemají peníze.

Kino Varšava. Archivní foto Artur Irma

O zapsání kina mezi památky usilovalo město, aby mělo větší šanci na získání dotací na opravu. "Takže můžeme pokračovat v přípravách projektu, kdy by mělo vlastně vzniknout další kreativní centrum, tentokrát takového komorního filmového charakteru," uvedla náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO). Rekonstrukci kina zařadila liberecká radnice mezi projekty, na které chce čerpat evropské peníze v rámci takzvaných integrovaných teritoriálních investic (ITI). Na opravu kina chce získat město 28,6 milionu korun.

Město bylo také iniciátorem ve snaze zařadit mezi kulturní památky i budovu základní školy postavené v roce 1914. Rozložitá budova s výjimečnými architektonickými prvky, velmi zachovalou fasádou a cennými plastikami se nachází na křižovatce Husovy a Vítězné ulice. Je dominantou celé čtvrti nedaleko centra města. Původně šlo o německou dívčí reálku, od roku 1934 tam bylo německé a po roce 1945 české gymnázium a později střední škola. Od roku 1960 budova slouží jako základní škola. Monumentální objekt, který má centrální část s pěti nadzemními a jedním podzemním podlažím a k němu přiléhající dvě čtyřpodlažní křídla, navrhl architekt Oskar Rössler.

Ve stotisícovém městě je přes 110 zapsaných kulturních památek. Ministerstvo se nyní zabývá podnětem, aby mezi ně patřila i lanová dráha na Ještěd, která je od předloňské tragické nehody mimo provoz. "Vypracování řádného návrhu bude pravděpodobně s ohledem na určení rozsahu kulturní památky (pozemky pod lanovou dráhou) a vymezení účastníků řízení časově náročnější. Správní řízení v této věci nebylo tudíž ještě zahájeno," uvedla Awwadová.

čtk