Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce v létě zahájit opravu jedné z budov základní školy U Soudu za 90 milionů Kč

10. 04. 2024 | 5:47

Liberec chce v létě zahájit opravu jedné z budov Základní školy U Soudu, která je nedaleko horního centra města. V soutěži teď začne město hledat firmu, jež rekonstrukci udělá. Náklady odhaduje radnice na 90 milionů korun a částečně je uhradí ze dvou evropských dotací.

stavbaILustrNew
ilustrační foto

Z operačního programu životní prostředí by měla získat 19 milionů a z programu ITI přes pět milionů. ČTK o tom informovala náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO).

Původní záměr města byl opravit obě budovy školy, od toho ale nakonec ustoupilo, neboť by nemělo kam přestěhovat školáky. Jediný vhodný náhradní prostor má radnice v bývalé ubytovně v Mařanově ulici, kam ale budou příští školní rok chodit kvůli rekonstrukci školy za více než 140 milionů korun děti ze ZŠ Švermova. Opravy se tak zatím dočká jen vedlejší budova ZŠ U Soudu. "Jsou v ní jen čtyři třídy prvního stupně, které můžeme přestěhovat do hlavní budovy školy," uvedla Prachařová.

Kromě čtyř tříd pro děti se specifickými poruchami učení má škola v této budově, která byla postavená před 32 lety, ještě odborné učebny, kuchyň, jídelnu či družinu. Doba rekonstrukce je plánovaná na sedm měsíců.

"Chtěli bychom ideálně začít v létě a skončit nejpozději do jarních prázdnin," dodala náměstkyně. Řemeslníci budovu zateplí, vymění okna a připraví ji do budoucna na instalaci solární elektrárny. Opraví také kuchyň, nová bude vzduchotechnika, osvětlení či rozvody vody. Nové vybavení by také měly dostat družina a odborné učebny pro výuku jazyků, počítačů, cvičná kuchyňka a dílny. Stavba zahrnuje úpravu venkovní kanalizace a terénní úpravy k zajištění bezbariérového přístupu do této budovy.

čtk