Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec kvůli výtkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže připravuje změnu vyhlášky o hazardu

18. 01. 2023 | 15:20

Liberec kvůli výtkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) připravuje změnu vyhlášky o hazardu. Odstraní z ní jedno subjektivní kritérium a nahradí ho dvěma objektivními. Novelu vyhlášky budou schvalovat zastupitelé města za týden. Novináře dnes o tom informoval náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

RULETA1
ilustrační foto

Vyhlášku o hazardu má páté největší město v zemi v současném znění od roku 2018, splňuje jí sedm adres. Povolená jsou jen kasina a podmínkou je, aby byla vzdálená od škol, školek a Domu dětí a mládeže Větrník minimálně 150 metrů. Kasina navíc nesmí být v místě, kde by neúměrně zvyšovala rizika se zajištěním veřejného pořádku, což posuzovali strážníci či poskytovatelé sociálních služeb. Právě kvůli tomuto subjektivnímu hledisku vedl ÚOHS s městem od minulého roku řízení.

"Nebylo to správní řízení, ale nějaké předběžné řízení, diskuze s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda stávající vyhláška nějakým způsobem neporušuje hospodářskou soutěž. Úřad došel k tomu názoru, že tam nějaké drobné věci jsou, které by si zasloužily buď na jedné straně otevřít správní řízení anebo tedy na straně naší nějakou aktivitu k novele vyhlášky. My jsme přislíbili, že po volbách se novelou (vyhlášky) politické vedení města, respektive všechny kluby v zastupitelstvu, budou věnovat," řekl Langr.

V novele vyhlášky se tak nepočítá se subjektivním kritériem, které ale nahradí dvě objektivní. Kromě minimální 150metrové vzdálenosti od školních budov by v ní měla přibýt podmínka, že kasina nesmí být ani v okruhu 200 metrů od budov libereckého magistrátu, radnice ve Vratislavicích nad Nisou, krajského úřadu a úřadu práce.

"Z důvodu, že klienty těchto úřadů jsou také zástupci nízkopříjmových skupin nebo lidé, co jsou na hranici se sociálním vyloučením nebo jsou sociálně vyloučení," řekl náměstek. Třetí podmínka se váže k územnímu plánu. "Umožníme vznik kasin za souběžné platnosti prvních dvou kritérií v plochách, které jsou v územním plánu definované jako smíšené centrální anebo plochy občanské vybavenosti komerční. Což jsou plochy, které se nejvíce blíží využití toho zábavního průmyslu, ale souběžně nám nezakládají existenci provozoven na velkých sídlištích, protože tam je zase zvýšená koncentrace dětí a mládeže, seniorů případně lidí s nižšími příjmy," řekl Langr.

Zda nové podmínky budou splňovat i kasina na sedmi nyní povolených adresách, náměstek neví. To podle něj nezkoumali a neznamená to ani to, že by musela okamžitě skončit, pokud je nesplní. "Všechny provozovny, které mají v současné době povolení, licenci, tak dojedou v časovém termínu, jaký mají," dodal náměstek.

čtk