Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec pokácí kvůli chystané úpravě okolí přehrady 71 stromů a náletových dřevin

07. 02. 2024 | 17:56

Liberec kvůli chystané úpravě okolí přehrady Harcov pokácí do konce března 71 stromů a náletových dřevin. Odstraní je od promenádní nábřežní cesty a v místě plánovaného schodiště u Zvolenské ulice. Jsou buď ve špatném stavu nebo brání revitalizaci, radnice místo nich na jinýmch místech u přehrady vysadí nové. Novináře dnes o tom informoval náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

přehrada harcovprehrada12
Archivní foto, Artur Irma

Okolí přehrady se řadí mezi nejcennější zelené plochy ve městě, jde i oblíbené místo pro vycházky či rekreační běhání. Úpravy této lokality město chystá v návaznosti na opravu přehrady, kterou Povodí Labe zahájilo předloni na podzim. Kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna za 388 milionů korun bez daně zůstane přehrada vypuštěná až do léta 2025.

Změn by do té doby mělo doznat i její okolí, které patří městu. Náklady na úpravy odhaduje radnice na 45 milionů korun a podle Janďourka nyní připravují vypsání zakázky na dodavatele. Obnovy by se měla dočkat promenádní cesta i pláž. Přibudou vstupy do vody, herní prvky pro děti i dospělé, nové budou lavičky, veřejné osvětlení či odpadkové koše. Upravit chce město i přístup od rušné křižovatky ulic Zvolenská a Svobody. "Na konci, u Bílého mlýna, se vytvoří nové přemostění, nové bezbariérové spojení se Zvolenskou ulicí," uvedl Janďourek. Cílem uprav je také usnadnit přístup k přehradě od čtvrti Králův háj, v prudkém svahu přibude schodiště.

Stromy je podle náměstka potřeba pokácet právě v místě tohoto budoucího schodiště a také podél promenádní cesty, aby ji bylo možné lépe odvodnit a netvořilo se na ní bahno jako dosud. Radnice za kácení zaplatí přes 400.000 korun. Souhlas s odstraněním stromů od orgánů ochrany přírody ale dostalo město jen pod podmínkou nové výsadby. Janďourek řekl, že nové stromy vysadí u pláže. "A pak bude část vysazena u toho původního starého náhonu, co je u Bílého mlýna," dodal.

čtk