Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec odhalil netradiční památník zemřelým policistům. Jde o skleněný válec s vsazenou jabloní

27. 09. 2022 | 0:05

Na počest policistů zemřelých ve službě vybudoval Liberec v centru města za 3,4 milionu korun netradiční památník, odhalen byl  v pondělí. Ve skleněném válci je vsazená jabloň. Vyrytá jsou na něm i jména 11 padlých policistů z druhé světové války, kteří sloužili v Liberci do roku 1938 a pak museli odejít do vnitrozemí po záboru pohraničí fašistickým Německem.

četnícipamatnik3
Foto: Artur Irma

Památník ale není věnovaný jenom jim, ale i policistům, kteří zemřeli ve službě v dobách míru, řekl ČTK zástupce Nezávislé odborové organizace Policie ČR Liberec Jiří Zavoral, která vznik památníku iniciovala.

"Obdobný památník existuje pouze v policejním muzeu v Praze, jiný památník takového rozsahu u nás není," dodal. V okolí památníků zahradníci vysadili přes 30 okrasných hrušní. Sad se jmenuje po policistovi Karlu Jarošovi, kterého popravili nacisté za jeho odbojovou činnost v roce 1942.

Foto: Artur Irma

Památník je na nevyužívaném pozemku u dopravně frekventované křižovatky ulic Sokolská a Pastýřská pod knihovnou. Jeho podobu navrhl architekt Richard Loskot. "Sklo vyjadřuje pevnost, kterou policisté ve službě projevují, a je to i soudržnost, proto je to uzavřený kruh," uvedl Zavoral. Jabloň uprostřed je symbolem života. Na skleněném válci o průměru šesti metrů jsou kromě jmen padlých policistů z války vyryté i úryvky české hymny a výňatky přísah a slibů příslušníků bezpečnostních sborů od roku 1870 až do současnosti. Kolik policistů z Liberce zemřelo při výkonu služby před rokem 1990, podle Zavorala není známo, za posledních 32 let zahynuli tři.

Vybudování památníku zaplatila liberecká radnice. Policisté uspořádali veřejnou sbírku, v níž vybrali 151.000 korun. Tyto peníze zaplatily projektovou dokumentaci.

Foto: Artur Irma

Památník chtěli organizátoři projektu odhalit letos, neboť 1. října to bude 100 let od zřízení Československé státní policie v Liberci a 18. prosince 80 let od popravy Karla Jaroše a Josefa Blažka. Jaroš byl v letech 1936 až 1938 vedoucím státně-bezpečnostního oddělení policejního ředitelství v Liberci. Popraven byl v Berlíně pro odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů. Blažek, rodák z Liberce, byl Jarošovou "pravou rukou" a je po něm pojmenována ulice v dolní centru. I po Jarošovi se v Liberci jmenovala jedna ulice, nyní je to Studentská.

čtk