Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec pomník padlých z 1. světové války odhalí asi za rok, na Den veteránů 11. listopadu

11. 11. 2020 | 17:37

AKTUALIZOVÁNO: Liberec pomník se jmény padlých obyvatel města z první světové války zřejmě odhalí za rok. Žádný centrální pomník zatím město nemá. Nový kruhový čtyřmetrový pomník na pomezí Růžodolu a Ostašova je už hotov, stále se ale ještě pracuje na úpravách okolí, kde bývala skládka.

pomník1svvalkaMML
Archivní foto z www.liberec.cz

Upravit se musí ještě čtvrtina městského pozemku, který má dohromady 11.000 metrů čtverečních, řekl dnes ČTK Petr Brestovanský za spolek Archa 13, který se rozhodl pomník vybudovat. Podle Brestovanského by ho chtěli oficiálně odhalit příští rok na Den veteránů 11. listopadu.

V Liberci je sice pět jiných pietních míst k první světové válce, mají ale lokální charakter a jsou na nich jen jména několika desítek padlých. Archeologovi libereckého muzea Brestovanskému se podařilo dohledat, že za první světové války padlo 917 obyvatel Liberce. Tabulky s jejich jmény a daty úmrtí jsou už na novém pomníku. K pomníku se dá dostat už nyní. "Oficiálně jsme ho ještě neodhalili, místo je ale přístupné," uvedl Brestovanský.

Archivní foto z www.liberec.cz

Podobu pomníku původně navrhoval architekt a herec David Vávra. Z jeho návrhu ale zůstala podle Brestovanského jen základní myšlenka, a to vytvoření pomníku z cortenu - speciální ocelové slitiny s rezavou patinou. Vávra tam chtěl mít i vodní prvek a využít světlo a větší velikost písma. Podle Brestovanského od toho ale museli z praktických a finančních důvodů upustit.

Aktuální podoba pomníku. Foto: Artur Irma

Ministerstvo obrany na pomník přispělo 1,9 milionu korun a zhruba stejnou sumu vynaložil spolek. Město na úpravy okolí pomníku přispělo loni a letos dohromady 1,8 milionu a příští rok dá ještě 600.000 korun. "Zatím jde o příslib," uvedl Brestovanský.

Příští rok by podle něj chtěl spolek na toto místo dát tabule a vytvořit naučnou stezku. "Chceme tam mít i gabiony a na nich příběhy nejen padlých Liberečanů, ale i lidí ze zajateckého tábora," dodal. Pomník se totiž nachází v místě, kde byl za první světové války jeden z největších zajateckých táborů na českém území. Bylo v něm na 55.000 vojáků, hlavně ruských a italských. Podle Brestovanského do budoucna plánují postavit i kopii jednoho lágrového dřevěného domu, v němž zajatí vojáci v Liberci žili.

Detail památníku. Foto: Artur Irma

čtk