Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec se nevzdává: Ve spolupráci se sousedy chce zřídit společnou velkokapacitní pobočku pošty

30. 04. 2023 | 14:36

Jak už jsme informovali hned v pátek, odmítl managemant České pošty respektovat rozhodnutí libereckých zastupitelů, kteří ve čtvrtek většinou hlasů odsouhlasili, že chtějí zachovat pobočku pošty v obchodním centru Globus. Výměnou za to navrhli, aby se v městském obvodu Vratislavice nad Nisou místo klasické úřadovny zřídila služba Pošta Partner Plus, na jejímž provozu se Liberec bude podílet.

Právě vydaná Tisková zpráva liberecké radnice situaci upřesňuje a doplňuje:

Poštu o rozhodnutí většiny libereckých zastupitelů informoval už ve čtvrtek večer primátor Jaroslav Zámečník. Ten v pátek podnikl i první kroky k vyjednávání o tom, za jakých podmínek by pobočka v Globusu mohla fungovat.

V písemné reakci nicméně Česká pošta primátorovi a zastupitelům města oznámila, že trvá na zrušení 6 z 12 svých poboček podle svého původního návrhu. Tedy včetně pobočky v centru Globus. Platí ale, že zachová vlastní úřadovnu ve Vratislavicích nad Nisou.

„Zástupce pošty bohužel v písemné odpovědi reagoval tak, že rozhodnutí libereckých zastupitelů nebudou akceptovat. Státní podnik tak trvá na svém původním rozhodnutí, že v Liberci zruší 6 z 12 svých poboček podle původního návrhu. Zároveň mě i kolegy zastupitele informoval o tom, že pošta je připravena jednat o možnosti zřízení provozovny či provozoven z programu Pošta Partner Plus, která může zrušené pobočky nahradit. Nevíme ale za jakých finančních podmínek. O tom budeme teprve jednat,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Česká pošta statutárním městu současně oznámila, že je připravena představit i principy, za jakých bude chtít prodávat některé budovy ve svém vlastnictví.

Primátor Jaroslav Zámečník dnes informoval kolegy z vedení města a radní o tom, že chce v reakci na odpověď České pošty iniciovat jednání s některými obcemi v sousedství Liberce, zda by neměly zájem spolupracovat na vytvoření společné a dostatečně kapacitní pobočky v režimu Pošta Partner Plus na místě, které by bylo spravedlivě dostupné a přijatelné pro všechny.

„Pokud by kolegové s návrhem souhlasili, jsem připraven oslovit starosty sousedících měst a obcí, zda by do toho šli společně s námi. Podle mě je to možnost, jak vytvořit jednu novou a dostatečně kapacitní pobočku, která by zajistila služby pro občany nejen z těch částí Liberce, kde došlo ke zrušení standardních poboček pošty, ale i v dalších lokalitách, kde mají s dostupností k poštovním pobočkám rovněž problém. Na financování provozu by se tak mohlo podílet více obcí, čímž by se rozložily a snížily náklady. Za mě je to jedna z možností, jak občanům v regionu zlepšit dostupnost této služby,“ vysvětluje primátor Jaroslav Zámečník.

LB/Tomáš Tesař, lo

V celé zemi se chystá k polovině letošního roku pošta zrušit 300 poboček. Přistoupila k tomu z úsporných důvodů, aby se vyhnula insolvenci. V Libereckém kraji by mělo skončit 13 poboček, z toho šest ve stotisícovém Liberci. Kromě pošty v Globusu mají na konci června skončit v Liberci i pobočky ve Františkově, na Vápence, sídlišti Kunratická a v Machníně. Podle údajů České pošty poskytnutých městu za posledních pět let na těchto pobočkách počet transakcí klesl o 19 až 40 procent. Za zachování pobočky v Globusu vznikla i petice, podepsalo ji kolem 700 lidí.

čtk