Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec stavěl parkoviště bez stavebního povolení, nyní ho dle očekávání dodatečně získal

20. 07. 2022 | 18:50

Liberec dodatečně získal stavební povolení na vybudování parkoviště u největšího panelového domu ve městě zvaném Hokejka. V tiskové zprávě o tom dnes informoval radní města Petr Židek (ODS). Výstavbu parkovací plochy zahájila radnice letos na jaře bez povolení, což opozice kritizovala a stavební úřad nařídil zastavení prací.

hokejkaNew
Největší liberecký panelák potřebuje nekonečné množství parkovacích míst.

Vedení města zahájení prací bez stavebního povolení odůvodňovalo tím, že by jinak letos parkoviště nestihlo rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň. Argumentovalo i tím, že mělo souhlasná stanoviska všech dotčených úřadů a jen "zbývalo" vydat rozhodnutí. V opakovaném řízení stavební úřad výstavbu parkoviště dodatečně povolil. Podle radního rozhodnutí nabylo právní moci, a stavební firma tak může parkoviště dokončit. "To vše by mělo proběhnout co nejdříve, aby mohli místní obyvatelé jeho kapacitu naplno legálně využívat," dodal Židek.

Za rozšíření parkoviště o 100 na 153 míst zaplatí radnice zhruba pět milionů korun. Mělo by napomoci snížit nedostatek míst k parkování v této lokalitě. Ve dvakrát zalomeném jedenáctipodlažním domě Hokejka o délce 380 metrů je téměř 600 bytů. V nejbližším okolí vymezeném ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je dalších skoro 1400 bytů. Míst k parkování je v této oblasti asi 1000, z toho zhruba 750 venkovních.

Radnice čelí kritice i kvůli dalšímu záměru, jak zvýšit počet míst v této lokalitě. Chce vytvořit systém jednosměrných ulic, čímž by legalizovala současný stav, kdy v rozporu se silničním zákonem parkují auta v ulicích s obousměrným provozem a nenechávají tak tři metry volné šíře pro každý směr jízdy, tedy šest metrů. Radnice si od zjednosměrnění slibuje, že tak oficiálně přibude zhruba 500 míst. Část místních ale s takovou úpravou nesouhlasí, petici podepsalo přes 300 lidí. Obávají se toho, že kvůli kroužícím autům přestanou být klidnou čtvrtí, že se jim výrazně prodlouží cesta k domovům a argumentují i tím, že u nich ani obyvatelé sídliště neparkují.

"Velká část toho řešeného území není sídliště, ale je to oblast, kde jsou rodinné a řadové domy, a tam žádný problém není. Tam každý má svoji garáž nebo příjezdovou cestu, na které se parkuje," řekl již dříve jeden z místních obyvatel Lukáš Voplakal. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) už dříve uvedl, že na základě připomínek nechají projektanta návrh upravit a poté ho posoudí ještě jeden odborník.

čtk