Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zrušil výsledek tendru na opravu bazénu, musí prověřit námitky vůči vítězovi

12. 04. 2024 | 14:27

Liberečtí radní dnes zrušili výsledek tendru na opravu městského bazénu za tři čtvrtě miliardy korun. Důvodem je, že musí radnice prověřit námitky, které dostala vůči vítěznému uchazeči. ČTK o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

bazNew3
vizualizace

Pro Liberec jde o jednu z největších zakázek v jeho novodobé historii. Dnešní rozhodnutí radních podle primátora nesouvisí s korupční kauzou, kterou se nyní zabývá policie.

"Námitky se týkají pravdivosti některých doložených údajů od vítězného uchazeče. A tu pravdivost my musíme teď prověřit," řekl primátor.

V soutěži dostalo město šest nabídek. Nejnižší za 748,8 milionu korun bez DPH předložila firma Metrostav DIZ, kterou také radní města na konci března vybrali jako vítěznou. "Nicméně v další patnáctidenní lhůtě, kterou zákon předepisuje od vyhlášení vítěze, mohou další uchazeči podávat námitky. A to se také stalo, že další uchazeč v pořadí je podal. Ty námitky administrátor, což je odborná právní firma, označil jako potřebné k prověření, takže nám doporučil zrušit rozhodnutí staré několik týdnů a opět dát posoudit námitky hodnotící komisi," uvedl Zámečník.

Předpokládá, že komise vyzve vítězného uchazeče k vysvětlení a doložení rozporovaných údajů. "A poté se znovu rozhodne a vrátí se to do rady města. My předpokládáme, že ten proces bude trvat zhruba měsíc, možná trochu kratší dobu, a za měsíc budeme tedy vědět, jaké doporučení máme od komise a co má rada města dál rozhodnout: jestli zůstane první vítězným uchazečem, nebo se to změní," dodal primátor.

V plaveckém stadionu z poloviny 80. let minulého století jsou tři bazény, tobogany, sauny, vířivky a další atrakce. Opravu sportoviště nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Areál čeká i přestavba. Nejvýraznější změnou bude to, že v něm už nebudou samostatné šatny pro muže a ženy v přízemí, ale vznikne jedna velká bezbariérová šatna v suterénu objektu. Wellness bude na místě dnešních dámských šaten a fitness na místě pánských šaten. Na svém místě tak kromě bazénů zůstane jen pizzerie. Kvůli modernizaci bude plavecký stadion dva roky uzavřený, jeho provoz skončil k poslednímu březnu a nyní se vyklízí.

čtk