Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká krajská nemocnice získala jako první v republice unikátní certifikát pro operace páteře

01. 09. 2020 | 18:31

AKTUALIZOVÁNO: Krajská nemocnice v Liberci získala jako první v Česku a čtvrtá v Evropě unikátní certifikát pro operace páteře, status Centra excelence spinální chirurgie. Ve světě má tuto certifikaci jen 13 nemocnic. Certifikát uděluje společnost Eurospine - Spine Society of Europe, která sdružuje odborníky na páteř, zaměřující se na klinickou péči i výzkum.

Liberečtí lékaři se na operace páteře specializují už čtvrt století, loni jich provedli více než 1800, řekl novinářům mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Liberecká nemocnice získala statut na základě úrovně péče a také díky rozvoji spinální jednotky, která je součástí zdejšího Traumacentra. "Díky tomu, jak je péče o spinální pacienty v nemocnici léta organizována, a díky rozvoji, který za posledních 25 let zaznamenala, bylo možné, aby prošla nezávislým auditem," řekl generální ředitel největší nemocnice v kraji Richard Lukáš, který byl spolu s přednostou libereckého Neurocentra Petrem Suchomelem spoluzakladatelem spinální chirurgie v Liberci.

Pro libereckou nemocnici je certifikát prestižní záležitostí. Statut Centra Excelence získala pro tři hlavní kategorie péče - degenerativní onemocnění, tumory a úrazy. Auditoři ocenili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů, jednotky intenzivní péče a diagnostického zázemí nemocnice, i návaznost jednotlivých procesů. "Velmi je překvapila přítomnost Spinální jednotky," doplnil ředitel. Spinální jednotka zaměřená na léčbu těžkých úrazů páteře, pomáhá pacientům s návratem do života. V Česku jsou jen čtyři. V Liberci ji otevřeli v roce 2003.

V Liberci se zaměřují na operace páteře po úrazech i kvůli nádorům a degenerativním poškozením páteře, která převažují. "Dělal jsem analýzu na degenerativní onemocnění krčních páteří. A s podivem - přestože doba je tak divoká - úrazů tolik nepřibylo, ale počet degenerativních onemocnění se za deset let víc než zdvojnásobil," doplnil Suchomel.

Populace podle něj stárne a lidé se operací páteře méně bojí, protože už jsou běžným standardem. Špičková technika také podle něj umožňuje dělat stále náročnější zákroky. "Jediné, co ještě nepodařilo, je scelit přeťatou míchu a bude ještě dlouho trvat, než se v tomhle udělá nějaký pokrok," dodal přednosta libereckého Neurocentra.

čtk