Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká radnice vešla do dějin i jako stavba, kde se neslavilo položení základního kamene. Až toho posledního

29. 10. 2023 | 14:42

Letošní rok je v Liberci velmi speciální tím, že si v jeho průběhu připomínáme velká kulatá výročí mnohých libereckých budov a institucí. Po 150. výročí otevření Severočeského muzea a 140. výročí otevření Divadla F. X. Šaldy slavíme také 130 let od dokončení novostavby liberecké radnice.

Liberecká radnice je považována za jeden z nejmonumentálnějších a nejvýstavnějších objektů svého druhu v Čechách. Krajská vědecká knihovna pořádá přednášku, která nastíní, že tato budova je zároveň výmluvným dokladem nacionálních tendencí v architektuře na konci 19. století.

Koná se v úterý 31. 10. v 18 hod.

Liberecká radnice - architektura jako kolbiště nacionalismu

Radnice, první budova města, jež letos slaví 130 let od svého dokončení, je výmluvným dokladem nacionálních tendencí v architektuře na konci 19. století. Stylovým východiskem byla německá neorenesance, která se opírala jak o politickou orientaci místních elit, tak i o pozici Liberce coby neoficiálního hlavního německého města v Čechách, poté, co došlo k „počeštění“ Prahy.

Vyhrocený nacionalismus také ovlivnil dobu stavby, neboť v roce 1892 došlo ze strany pražského místodržitelství k odvolání starosty Schückera a rozpuštění zastupitelstva. Proto byla budova za účasti nového starosty Bayera, významných osobností města a samotného tvůrce slavnostně předána do užívání až v roce 1893. Přes všechny peripetie, které stavbu provázely nicméně stále představuje jeden z nejmonumentálnějších a nejvýstavnějších objektů svého druhu v celých Čechách. 

www.kvkli.cz

Přesně pět let po položení základního kamene se konalo symbolické položení kamene posledního

Koncem 19. století stály na libereckém rynku radnice dvě. Foto: FB KVKV roce 1879 založila Liberecká spořitelna konto na stavbu nové radnice a vzápětí na něj sama přispěla částkou 30 000 zlatých. Dalších 100 000 zlatých odkázal na tento účel průmyslník Franz Liebieg mladší (uváděn též jako Liebig, zemřel roku 1886). Přípravný výbor připravil skicu s požadovanými rozměry stavby, vyčíslil předpokládané náklady a doporučil městskému zastupitelstvu, aby o vypracování stavebních plánů byli požádáni renomovaní architekti. Tyto návrhy byly schváleny 15. 4. 1887 a byla vyhlášena soutěž na nejlepší projekt s doporučením k realizaci stavby v zaalpském stylu.

Z devíti došlých návrhů byl za nejlepší označen návrh vídeňského architekta Franze Neumanna. O realizaci právě tohoto projektu rozhodlo zastupitelstvo 6. prosince 1887 v době starosty Karla Schückera. Zastupitelé ocenili tehdy velikou užitnou plochu a nejnižší rozpočet. Základní kámen nové stavby byl položen 30. září 1888 a 5. listopadu 1890 byla dokončena hrubá stavba. 22. září 1891 byla na vrcholu hlavní věže vztyčena socha plechového rytíře, 1. září téhož roku navštívil stavbu radnice císař František Josef I. Původně plánovaný termín dokončení – 1. listopad 1892 – se nepodařilo dodržet kvůli politickým změnám, nejdůležitější z nich bylo odvolání městského zastupitelstva a dosazení vládního komisaře do čela městské správy. Radnice tak byla k prohlídkám zpřístupněna až o Velikonocích 2. a 3. dubna 1893. Přesně pět let po položení základního kamene se konalo symbolické položení kamene posledního.

https://cs.wikipedia.org

Radniční budova má 80 místností ve čtyřech nadzemních podlažích

Liberecká radnice patří k nejcennějším památkám ve městě. Honosná novorenesanční budova byla postavena v roce 1893 podle projektu vídeňského architekta F. Neumanna.

Liberecká radnice, foto z www.kudyznudy.cz

Novorenesanční radnici postavila v letech 1888-1893 známá firma Sachers a Gärtner podle návrhu vídeňského architekta Franze Neumanna, a tak není divu, že svým vzhledem budova připomíná radnici vídeňskou. Nad mohutným vstupním portálem upoutá pozornost kamenný reliéf znázorňující založení staré i nové radnice a balustrádový balkón, ze kterého hovořily mnohé významné osobnosti. Napravo od vchodu je pod okny připevněn stylizovaný tankový pás z bronzu – výmluvný památník na vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Do jednotlivých dílů pásu jsou vyryta jména 9 obětí, které byly v Liberci zabity. Také zadní část budovy zdobí 3 reliéfy podle návrhu T. Friedla. Levý reliéf symbolizuje textilní výrobu ve městě, prostřední představuje holdování měšťanů městu Liberci a na pravém můžete rozeznat obchodní styky Liberce se světem.

Radnice má přibližně čtvercový půdorys, v jejím středu je dvůr. Hlavní průčelí je obrácené do náměstí a nad ním se zvedá trojice věží, z nichž ta nejvyšší dosahuje 61 metrů, kterou zakončuje plastika rytíře.  Pozornost si však zaslouží i bohatě zdobené fasády, vzácné vitráže a nádherná obřadní síň, která je skvělou ukázkou precizní řemeslné práce. Místnost je bohatě zdobena, stěny pokrývá dřevěné obložení a obdiv vzbuzuje i obrovský mosazný 450 kg vážící lustr dovezený z Berlína.

Řadu návštěvníků láká rovněž možnost výhledu z radniční věže, která je v rámci prohlídky přístupná v letních měsících a nabízí zajímavý pohled na centrum města. Při výstupu na věž si navíc můžete detailně prohlédnout mechanismus radničních hodin a své kouzlo má dozajista i pochod přes půdu radnice, která je jakýmsi protipólem bohatě zdobených interiérů. Budova má 80 místností ve čtyřech nadzemních podlažích.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz