Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Malá Jitka nalezená v babyboxu bude mít zřejmě už na Vánoce novou rodinu, prozradila nemocnice

08. 12. 2023 | 8:36

Dojemné je pokračování příběhu malé Jitky Prosincové, holčičky nalezené v babyboxu liberecké nemocnice, na svátek Jitky. Dítě zřejmě bude už o Vánocích v nové rodině, která si miminko moc přála. Uvedla to KNL na svém facebookovém profilu:

JItkaTOP
Foto z facebookového profilu Krajské nemocnice Liberec

Informace o tom, že bylo do našeho babyboxu vloženo miminko, vždy vyvolá neuvěřitelnou smršť pozitivních reakcí, komentářů a přání. Považujeme proto téměř za naši povinnost informovat vás o tom, jak se v úterý nalezené holčičce daří.

Foto z facebookového profilu Krajské nemocnice LiberecJituška je to opravdu krásné miminko, které při naší dnešní návštěvě sladce spalo. Ukázat vám její tvářičku nemůžeme, ale asi vám můžeme sdělit, že by již příští týden mohla z porodnice „odcházet“ rovnou k novým rodičům.

Ti by, stejně jako Jituška, mohli mít letos ty nejkrásnější Vánoce. Moc jim to všem přejeme!

Zároveň jsme se v nemocnici opětovně zamýšleli nad přínosem babyboxů. Jen u nás totiž tato „krabice“ zachránila již deváté miminko.

O názor na - v poslední době opět tolik diskutované - babyboxy jsme proto požádali našeho generálního ředitele MUDr. Richarda Lukáše: „Představa, že se dítě narodí v nějakých extrémních podmínkách je sama o sobě šílená. A k čemu povede to, když se matka dítěte bude chtít zříci a nebude ho moci odložit do babyboxu? Odloží ho na schody před policii nebo před radnici? To, že je dítě prostřednictvím babyboxu svěřeno zdravotníkům přímo na dětské oddělení, je to nejlepší, co se v této akutní situaci dá udělat.“

Zdroj: FB KNL

V Libereckém kraji je pět babyboxů, poslední otevřeli na konci října u nemocnice v Jilemnici

Čerstvě narozenou holčičku odložil v úterý 5. prosince kolem 17:00 někdo do babyboxu u Krajské nemocnice v Liberci. Děvčátko je v pořádku, váží 3550 gramů a měří 49 centimetrů, zatím dostalo jméno Jitka Prosincová, uvedla na sociálních sítích nemocnice. Holčička je devátým dítětem nalezeným v libereckém babyboxu za 15 let jeho existence. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2008 odloženo již 258 dětí.

V České republice funguje 87 babyboxů, v Libereckém kraji je takových schránek pět, poslední otevřeli na konci října u nemocnice v Jilemnici. Zatím do nich bylo odloženo 14 dětí z toho osm děvčátek a šest chlapců. Nejčastěji se v babyboxech nacházejí novorozenci, v několika případech tam ale pracovníci přilehlých nemocnic či dalších institucí objevili i děti mnohem starší.

Foto z facebookového profilu Krajské nemocnice Liberec

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy a umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Schránky nejsou přijímány bez výhrad, v roce 2011 se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. Podle vyjádření bývalé vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové však na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují.

čtk