Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město provádí v parku Budyšínská záchranný archeologický průzkum. Zabezpečí tak park pro další provoz

09. 10. 2023 | 17:51

V těchto dnech probíhá v jednom z největších parků města Liberce, v Budyšínské ulici v blízkosti bazénu na Tržním náměstí, čilý ruch. Probíhá zde záchranný archeologický průzkum, který na základě požadavku města, provádějí pracovníci Archeologického oddělení Severočeského muzea v Liberci.

archeologieIlustr
ilustrační foto

Na pěti místech parku tak archeologové odkrývají hluboké prostory, které vydávají stopy odkazující na historii našeho města. Místní obyvatelé přezdívají parku „Mrtvolky“. Důvodem lidového pojmenování je existence jednoho z největších libereckých městských hřbitovů, právě pod pozemkem parku. Pohřebiště bylo, po ukončení procesu pohřbívání těl v padesátých letech minulého století, sanováno pouze částečně. To s sebou v současné době přináší řadu problémů, které se vyznačují pohybem a propadem terénu na několika místech parku.

Město pracuje na zajištění bezpečného provozu v parku i nadále, proto neodkladně přistoupilo k terénnímu průzkumu. Ten za pomocí georadaru detekoval na několika místech anomálie, jež mohou znázorňovat podzemní prostory. V následujících týdnech zde budou probíhat archeologické práce, které přinesou zajímavé postřehy o liberecké historii. Následně pak může město tyto prostory zabezpečit tak, aby provoz v oblíbeném parku nebyl omezen.

„Archeologický průzkum potrvá do podzimních měsíců. Nalezené historické artefakty a kostry, které jsou nyní s opatrností vyjmuty z pohřebiště, si kolegové ze Severočeského muzea odvezou k prozkoumání a následnému uložení do muzejního archívu. Překvapením pro nás samotné byl nález kosterních pozůstatků členů významné liberecké rodiny Demuthových,“ popisuje Jiří Janďourek, náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby.

LB/Jana Kodymová