Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Technické univerzitě vzniklo pietní místo. V sobotu v poledne se tu bude držet minuta ticha za oběti národní tragédie

22. 12. 2023 | 20:00

AKTUALIZOVÁNO: Technická univerzita v Liberci (TUL) si dnes připomněla oběti čtvrteční střelby v Praze, kde střelec zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Už dopoledne vyvěsili v Liberci černou vlajku, ta česká je na půl žerdi a na Univerzitním náměstí vzniklo vzpomínkové místo.

Na zítra zve rektor TUL Miroslav Brzezina na společné pietní setkání, na kterém uctíme minutou ticha oběti tragických událostí v Praze.

Pietní setkání bude v sobotu 23.12.2023 ve 12.00 hodin na Univerzitním náměstí (horní část schodiště budovy G).

Výuka se nezměnila, fakulty a děkani na sociálních sítích a webech fakult vyjadřují soustrast Karlově univerzitě, pozůstalým a zraněným, stejně jako celá univerzita, řekl ČTK mluvčí školy Radek Pirkl.

"Slovy ani nelze vyjádřit smutek, který cítíme nad tragickými událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Smutek a zároveň obrovské rozčarování. Na něco takového nejsme v českém kontextu vůbec zvyklí. Je to šok. Je to hrůzné. Paní rektorce (Mileně) Králíčkové jsem vyjádřil upřímnou soustrast v těžké chvíli, kterou Univerzita Karlova nyní prochází," řekl rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina, který se spolu s rektory dalších vysokých škol zúčastnil dnešní piety v Praze.

Liberecká univerzita letos slaví 70 let od svého založení, v současné době studuje na sedmi jejích fakultách 6800 mladých lidí. Zásadním tématem pro nejbližší období bude podle Pirkla po událostech v Praze zabezpečení. "S bezpečnostními opatřeními jsme na tom na TUL a asi obecně na vysokých školách, jako byla filozofická fakulta. Vysoké školy na něco takového nejsou připraveny, pohyb osob je na univerzitě volný. Patří k dobrým zvyklostem akademického života, že například přednášky jsou veřejně přístupné všem, tedy široké veřejnosti, nejen studentkám a studentům," doplnil Pirkl.

Po tragických událostech v Praze bude zabezpečení škol tématem i pro Liberecký kraj, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V Libereckém kraji je zhruba 440 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 56.000 dětí, bezmála 16.500 studentů je na 48 středních školách v kraji. Z toho samotný kraj zřizuje osm mateřských škol, deset základních a 36 středních škol, které navštěvuje dohromady bezmála 17.000 předškoláků a školáků. "I když jsou školy zabezpečené, bude třeba to prověřit," dodal Půta.

čtk

Technická univerzita k tragédii na Filozofické fakultě v Praze: Je to šok. Je to hrůzné. Hokejová extraliga odložila páteční zápasy

Na těžko uvěřitelnou tragédii, k níž došlo ve čtvrtek na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, reagují lidé a instituce i v regionech. Své vyjádření na sociálních sítích zveřejnila například liberecká Technická univerzita nebo hejtman Libereckého kraje, nejvýše postavený politik v regionu. Předvánoční tragédie se v symbolické rovině promítne i do průběhu nejvyšší hokejové soutěže:

"S respektem a úctou k obětem i pozůstalým po čtvrteční střelbě na půdě Filozofické fakulty UK jsme rozhodli o odložení pátečních utkání Tipsport extraligy. Naše rozhodnutí bylo podpořeno kluby napříč celou soutěží," uvedl na síti X ředitel APK LH Martin Loukota.

Arena ve smutečním.

Oficiální stanovisko hokejového klubu Bílí Tygři Liberec k odložení 29. kola TELH:

Bílí Tygři Liberec vyjadřují hluboký zármutek nad událostmi, které se ve čtvrtek odpoledne odehrály na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Vzhledem k okolnostem klub rovněž přivítal logické rozhodnutí vedení hokejové extraligy (APK) o zrušení pátečního 29. kola. Hokejové zápasy přinášejí všem zúčastněným především radost a pozitivní emoce ze sportovních výkonů nebo výsledků. Ovšem ve chvíli, kdy je celá naše země šokována ze čtvrteční tragédie, ztrácejí sportovní zápolení na důležitosti.

Vyjadřujeme touto cestou velkou lítost a upřímnou soustrast všem rodinám, blízkým a pozůstalým.

O novém termínu domácího duelu s Třincem a dalších podrobnostech k utkání budeme informovat v nejbližších dnech.

smuteční grafika: TUL

Oficiální stanovislo Technické univerzity Liberec:

Hluboce soucítíme s celým společenstvím Karlovy Univerzity a vyjadřujeme upřímnou soustrast všem, kterým tento bezprecedentní čin na univerzitní půdě vzal blízké.

Slova účasti za celou akademickou obec Technické univerzity v Liberci doplňuje rektor TUL Miroslav Brzezina: "Slovy ani nelze vyjádřit smutek, který cítíme nad tragickými událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Smutek a zároveň obrovské rozčarování. Na něco takového nejsme v českém kontextu vůbec zvyklí. Je to šok. Je to hrůzné. Paní rektorce Králíčkové jsem vyjádřil upřímnou soustrast v těžké chvíli, kterou Univerzita Karlova nyní prochází."

Slova Martina Půty, hejtmana Libereckého kraje:

Jsou chvíle, kdy se jen těžko hledají slova… Zvlášť v čase Vánoc, kdy si všichni přejeme být v klidu a míru se svými nejbližšími. Někdy ale zlo dokáže převážit vše dobré. Myslím na všechny oběti, raněné a další svědky střelby na Filozofické fakultě.

Stejně tak myslím na všechny jejich blízké a vyjadřuji všem upřímnou soustrast. A děkuji policii, zdravotníkům a hasičům za jejich rychlý a profesionální zásah. Obdiv patří také učitelům a studentům na fakultě, kteří se v této těžké situaci zachovali nejlépe, jak mohli.

Zdroj: facebook, síť X, zveřejněno 22.12. v 0.05 hodin

Sobota bude Dnem státního smutku

V Česku bude zítra, v sobotu 23. prosince, k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) den státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom ve čtvrtek v noci vláda na mimořádném zasedání, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O vyhlášení státního smutku informoval po jednání vlády její předseda Petr Fiala (ODS). Současně vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie z dnešního odpoledne minutou ticha. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Střelba v centru Prahy je nejtragičtějším obdobným případem v historii Česka. Útočník na fakultě podle policie ve čtvrtek odpoledne zabil 14 lidí, 25 je zraněno, z toho deset lidí těžce. Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli po něm i zasahující policisté. Jeho totožnost zatím policie nepotvrdila, protože utrpěl devastující poranění. Policisté pracují s verzí, že podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách, který před odjezdem do Prahy údajně zabil i svého otce. Policie navíc prověřuje možnost, že muž je i pachatelem dvojnásobné vraždy z Klánovického lesa, při němž před šesti dny zemřel podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho dvouměsíční dcera.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince roku 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

čtk