Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Univerzitě třetího věku v Liberci obsadili senioři nejdřív pohybové kurzy. Přihlášky lze podávat celé léto

02. 07. 2024 | 15:55

Univerzita třetího věku v Liberci (U3V) nabízí pro podzimní semestr seniorům 63 kurzů. Přihlášky je možné podávat od pondělí do konce srpna. Už v pondělí byly ale některé kurzy obsazené. Největší zájem byl o kurz "Bylinky v prevenci, ale i jako prostředek k harmonizaci lidské psychiky i hmotného těla", o kurzy zaměřené na pohyb jako Fit s Pilates, Strečink a posilování 50+ a také o zdravotní tělocvik, řekla ČTK ředitelka Centra dalšího vzdělávání Technické univerzity v Liberci Jitka Pacltová.

seniořiPár
ilustrační foto

Rychle se plní také kurzy zaměřené na výtvarné umění a design, digitální technologie nebo práce s chytrými telefony, velký zájem je o kurzy zaměřené na historii. "Snažíme se pokaždé připravit i nějaké jiné kurzy, aby byla nabídka pořád zajímavá. Tentokrát se nám podařilo zařídit kurz španělštiny pro začátečníky, dále je to třeba světová architektura nebo napoleonské války a také se nám podařilo zahájit spolupráci s IQLandií, která nám nabídla dva kurzy," doplnila organizátorka liberecké U3V Petra Palaščáková.

V roce 1998 začínala Univerzita třetího věku v Liberci se třemi kurzy - psychologie, základy práce s počítačem a sociologie, a 16 studenty. V posledním semestru studovalo v 60 kurzech 750 seniorů. Celková kapacita kurzů je až 1000 míst. Mezi studenty výrazně převažují ženy, kterých je 84 procent. "Nevíme proč to tak je, je to škoda, rádi bychom uvítali víc mužů, ale podobné je to i na dalších univerzitách v Česku. Třeba v Německu je ten podíl mužů a žen 50 na 50," řekla Pacltová.

Ke studiu jednotlivých kurzů je možné se hlásit elektronicky přes web U3V, podmínkou je věk nad 50 let. Ceny kurzů se pohybují od 1000 do 2000 korun, k těm dražším patří kurzy jazyků. Aktuálně univerzita nabízí angličtinu, francouzštinu, němčinu, italštinu a nově španělštinu. Nejstarší studentce je 96 let a je z České Lípy, kde má liberecká univerzita pobočku. Přes 20 let ale navštěvuje kurzy liberecké univerzity jedna studentka z Liberce, která oslavila 91 let. "Momentálně navštěvuje kurzy němčiny, ještě před několika lety měla těch kurzů několik," poznamenala ředitelka.

Univerzita třetího věku začínala v areálu vysokoškolských kolejí, učila i v budově P v Komenského ulici, pak v budově H ve Voroněžské ulici. Od loňského roku se kurzy přesunuly do kampusu v Husově ulici. "V hlavním kampusu zůstaneme natrvalo, jenom je možná ještě změna, pokud se postaví nová budova, tak se budeme stěhovat tam. Jsme rádi, že jsme v areálu, kde je většina fakult. Jsou tady i denní studenti, takže tady dochází k mezigeneračnímu setkávání," dodala Pacltová.

čtk