Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na univerzitě v Liberci je další studentka z Běloruska, utekla před represemi

29. 01. 2024 | 18:50

Na Technickou univerzitu v Liberci nastoupila další studentka z Běloruska, ze země utekla před represemi. V Liberci pokračuje ve studiu architektury, které musela kvůli uvěznění opustit. Není první, už v roce 2021 pomohla univerzita z Běloruska vycestovat 16 studentům, kterým po prezidentských volbách hrozilo uvěznění.

TUL70new2
archivní foto TUL

Aktuálně v Liberci studuje 15 Bělorusů, nejvíc jich je na fakultě architektury, jsou ale i na fakultách pedagogické, zdravotnických studií, textilní a strojní, řekl dnes ČTK mluvčí školy Radek Pirkl.

O podpoře Bělorusů na českých vysokých školách rozhodlo ministerstvo školství v říjnu 2020. Studenti architektury z univerzity v Minsku se pak do Liberce dostali v lednu a únoru, šlo tehdy o největší skupinu, která se na české univerzity dostala. Původně liberecká univerzita jednala z 18 studenty, nakonec jich ale přicestovalo jen 16, jeden skončil ve vězení, o dalším nebyly žádné zprávy. Právě studentka, která tehdy skončila za mřížemi, teď mohla ke studiu nastoupit.

"Z vězení ji propustili 30. listopadu 2022. Věděla, že po propuštění už život v Bělorusku není možný. Slyšela o opakovaném zatýkání těch, které jednou propustili, navíc se začaly šířit informace o tom, že nebude možné vycestovat ze země. Dlouho se nerozhodovala a ani ne měsíc po propuštění už seděla v autobuse do Litvy a opustila Bělorusko," řekl Pirkl. Nabídka studia, kterou měla vyjednanou ještě před uvězněním, stále platila, z Litvy tak před rokem zamířila do Prahy a odtud v létě do Liberce. Od podzimu studuje v češtině.

"Po vězení jsem se ještě nestihla zotavit a musela jsem si zařizovat doklady, pas, studium a pobyt v cizí zemi. Nechtěla jsem ale ztratit další měsíce nebo roky života. Už půl roku studuji umění a snažím se studovat i architekturu. Je to pro mě ale velice obtížné, protože jsem dva roky nedělala nic. Moje tělo ani hlava nejsou na takový typ práce a přemýšlení po dvou letech ve vězení zvyklé. Mám ale ty nejúžasnější spolužáky, kteří mi pomáhají všechno zvládnout," řekla studentka, která si nepřeje zveřejnit své jméno.

Podle Pirkla se Běloruským studentům v Liberci daří. "Šest z nich úspěšně dokončilo bakaláře, z toho tři u nás pokračují v navazujícím studiu a další tři studují jinde, popřípadě už nastoupili do praxe. Osm studentek a studentů pokračuje na fakultě architektury v bakalářském studiu. Někteří využili příležitosti a stihli absolvovat i výjezd do zahraničí v rámci Erasmu+. Doma by nikdo z nich pravděpodobně studovat nemohl, popřípadě by se učili v atmosféře nejistoty a strachu a čelili by dalším represím ze strany běloruského režimu včetně vyšetřování, výslechů a možná i vězení," dodal Pirkl.

čtk