Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na zámku v Liberci ukazují kancelář Reginy Rázlové či podlahu z Pražského hradu

20. 07. 2024 | 16:38

Do nejcennějších částí běžně nepřístupného zámku v Liberci, kde je i bývalá kancelář herečky Reginy Rázlové či podlaha z Pražského hradu, mohli dnes po více než pěti letech vstoupit turisté. Odpovídal tomu i zájem, první komentovaná prohlídka byla vyprodaná.

Liberecký zámek v r. 2013 (4)venku
Liberecký zámek, archivní foto

Zájemci se ale budou moci dovnitř dostat až do konce srpna. Prohlídky s průvodcem budou odpoledne každé úterý a sobotu, řekl dnes ČTK ředitel městské příspěvkové organizace Kontakt Michael Dufek, která prázdninový program na zámku zajišťuje.

Jedna z nejstarších staveb v Liberci bude přes prázdniny lidem přístupná díky tomu, že radnice se stane v brzké době jejím novým majitelem. Prohlídková trasa vede redernovským křídlem. "To je skutečně velmi vzácné, protože se tu dochovaly i krásné renesanční klenby, místy velmi unikátního řešení," řekl dnes ČTK průvodce Jiří Bartoloměj Sturz.

V tomto křídle je i nejcennější část celého zámku, což je kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 k zámku přistavět Kateřina z Redernu. "Je s nádherným vyřezávaným oltářem, s reliéfy, s krásnou oratoří zdobenou zlacením a malováním a bohatou řezbou," uvedl Sturz.

Návštěvníkům dnes ve dvou místnostech křídla ukázal i zdobenou dřevěnou podlahu, která byla od poloviny 19. století původně položená na Pražském hradě. "A za nejasných okolností po roce 1990, když se na Pražském hradě prováděly některé úpravy, tak ta podlaha se dostala sem. Takže tu máme v tom redernovském křídle podlahu, po které prokazatelně chodil poslední korunovaný český král a také třeba Gustáv Husák," dodal průvodce.

Redernovské křídlo je také unikátní tím, že nese pozůstatky po působení zkrachovalého exportního vývozce českého skla, firmy Skloexport. Je v ní dochovaná i kancelář herečky Reginy Rázlové z doby, kdy byla v čele Skloexportu, nebo luxusní salonky ve stylu různých zemí, kdy třeba v bavorském je stále funkční výčep. "Zachovala se tu velmi zajímavě památka vybavených luxusních kanceláří z dob podnikatelského baroka 90. let. A tady musím říci, že zámek v té době byl vybaven nádhernými historizující lustry, velice krásným nábytkem, Ale je tu i celá řada různých detailů, třeba telefony z poloviny 90. let," dodal Sturz.

Zámek stojí v centru města jen pár set metrů od radnice. V letech 1583 až 1587 ho nechali postavit bratři Kryštof a Melichar z Redernu jako jeden z prvních kamenných domů v Liberci. Dnešní podobu získal po požáru v roce 1615. Další přestavba areálu následovala zhruba o 150 let později za Kristiána Filipa Clam-Gallase. V první polovině 19. století přestal zámek sloužit jako šlechtické sídlo - byl v něm soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, později i vysoká škola. Od 70. let patřil Skloexportu, dnes ho vlastní firma Ústí development. Právě od ní Liberec zámek za 81 milionů korun získá, kupní smlouvu obě strany oficiálně podepíšou na začátku srpna.

čtk