Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Národní technické muzeum získá od kraje textilní stroje za 3,5 milionu. Pocházejí z liberecké průmyslovky

23. 04. 2024 | 18:56

Textilní stroje a další vybavení za více než 3,5 milionu korun věnuje Liberecký kraj Národnímu technickému muzeu v Praze. Jedná se o zhruba stovku položek z dílen bývalé textilní průmyslové školy v Liberci, z nichž polovina jsou textilní stroje. Podle odborníků je škola k výuce nepotřebuje.

TextilkaFoto Artur Irma
Proti sloučení dvou libereckých průmyslovek, za zachování "čisté" textilky, se svého demonstrovalo. Archivní foto Artur IRma

Jsou to zastaralé stroje, s nimiž se už absolventi ve výrobě nepotkají a škola prostory potřebuje k dalšímu rozvoji. Zastupitelé se dnes proto rozhodli tyto věci věnovat technickému muzeu.

Podle náměstka pro školství Jiřího Čeřovského (ODS) se jedná o textilní stroje a laboratorní vybavení z různých oblastí technologie textilní výroby z let 1910 až 1990, většinou vyrobené v tehdejším Československu nebo východním Německu. Stroje byly získávány z továren s cílem vytvořit ucelenou sestavu strojů potřebnou pro výuku studentů školy. Na některých z nich lze dokumentovat technický vývoj koncepčního řešení a většina strojů je kompletní, provozuschopná, se základní pravidelnou údržbou.

"Měli jsme komisi složenou jak z učitelů školy, tak z odborníků z textilního průmyslu. Výsledkem bylo, že pro současnou výuku žáků se z těch strojů dohromady nic moc nehodí. Národní technické muzeum bude asi nejlepším garantem toho, aby ty technické památky byly v dobrém stavu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Velká část sbírky by mohla být podle něj umístěna v Libereckém kraji, v jednání je liberecké technické muzeum. Ve škole zůstanou podle Půty jen stroje a vybavení, které jsou potřeba k výuce a odpovídají 21. století.

Střední průmyslová škola textilní v Liberci oslavila předloni 170 let založení a je jedinou školou v České republice vyučující maturitní obor textilnictví. Loni v létě ji kraj spojil se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou v Liberci a vznikla tak nová Střední průmyslová škola Liberec se zhruba tisícovkou studentů. Sloučení má umožnit v krajském městě rozšířit nabídku všeobecného vzdělávání. Už letos na podzim se na textilní průmyslovce otevřou dvě třídy technického lycea.

Prostory dílen je třeba podle Půty uvolnit a zrekonstruovat pro potřeby výuky. "Plánujeme i přístavbu právě pro technické lyceum, protože samotná budova textilní školy není úplně velká a my kapacitu technických oborů na té lyceální úrovni rozšířit chceme a musíme i proto, abychom měli dost uchazečů o studium na naší Technické univerzitě v Liberci," dodal hejtman.

čtk