Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odhadovaná cena za modernizaci bazénu v Liberci se blíží k 1,5 miliardy. Město zakázku hodlá vypsat před létem

22. 03. 2023 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Odhadovaná cena za modernizaci bazénu v Liberci se blíží k 1,5 miliardy korun, dosud město uvádělo zhruba miliardu. Město stále neví, z čeho svoji největší stavební zakázku za posledních víc než deset let zaplatí. Náměstek primátora Petr Židek (ODS) dnes novinářům řekl, že projekt je nyní ve fázi příprav podkladů pro vypsaní stavební zakázky.

bazenLBreklamní
archivní foto z libereckého bazénu, dole ve fotogalerii vizualizace budoucího areálu

"Samotnému vyhlášení zadávacího řízení musí ještě předcházet diskuze o financování výstavby. Ta by měla být rozložena do několika let, aby co nejméně zatížila rozpočet města," uvedl Židek. Předpokládá, že pokud naleznou v koalici shodu ohledně zajištění financování, stavební zakázku vypíšou ještě před začátkem letošního léta s tím, že práce by začaly nejdřív v příštím roce.

Podle náměstka město jedná o finanční podpoře s krajem a hledat bude i vhodné národní či evropské dotační programy vyhlašované národní sportovní agenturou či ministerstvy pro místní rozvoj a životního prostředí. Podle něj ale musejí při zajištění financování počítat také s variantou, že nezískají nic.

Židek nastínil, že financování z rozpočtu města by mělo být rozloženo minimálně do tří let. Pokud by radnice modernizaci bazénu platila jen ze svého rozpočtu, znamenalo by to zhruba půl miliardy korun ročně. To odpovídá skoro celé sumě, kterou město ročně vydává na své veškeré investice. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) dnes řekl, že nyní připravují střednědobý výhled rozpočtu pro nejbližší tři roky. "Tam musíme spočítat, jakým způsobem nám porostou příjmy, jakým způsobem nám porostou i výdaje a nějakým způsobem pokoušet se napasovat tuto částku. Víc k tomu v tuto chvíli nejsem schopen říci," uvedl. Podle něj to ale může mít vliv na realizaci dalších záměrů města.

Liberecký plavecký areál na Tržním náměstí je z poloviny 80. let minulého století. V areálu jsou tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Opravu sportoviště nutně potřebuje - důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Loni měl bazén přes 460.000 návštěvníků.

čtk

Náměstek Petr Židek (ODS), náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu: Ve vedení města jsme zvolili variantu, která je nejtransparentnější

„Rada města rozhodla o přípravě podkladů pro zadávací řízení. Vybranou variantou je ´otevřené řízení´. Ve vedení města jsme zvolili variantu, která je nejtransparentnější z pohledu Zákona o zadávání veřejných zakázek. Nyní nějaký čas potrvá, než bude zadávací dokumentace k dispozici. S ohledem na to, že se jedná o největší stavební zakázku za posledních víc jak deset let, chceme, aby byla perfektně připravená. Cílem mým, jako odpovědného náměstka za majetkovou gesci, stejně tak jako celého vedení města je, abychom na základě dobře připravené zadávací dokumentace vybrali takového dodavatele, který nám zrekonstruuje bazén v perfektní kvalitě. Chceme, aby byl bazén schopen po své rekonstrukci sloužit návštěvníkům dalších třicet, čtyřicet let, a tomu také musí odpovídat naše nároky a požadavky na jeho rekonstrukci. Samotnému vyhlášení zadávacího řízení musí ještě předcházet diskuze o financování výstavby. Ta by měla být rozložena do několika let, aby co nejméně zatížila rozpočet města. Počítáme i s využitím dotací z různých zdrojů a finanční podpory ze strany Libereckého kraje, která je předmětem dalších jednání,“ popisuje náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek.

LK/Jana Kodymová