Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Orlosupě bradaté ze ZOO se dočká svobody. Domovem mu bude španělské pohoří Sierra de Cazorla

03. 06. 2021 | 18:32

Ve španělském pohoří Sierra de Cazorla bude v sobotu vypuštěno mládě orlosupa bradatého, které se před třemi měsíci vylíhlo v liberecké zoo. Jde o 15. mládě tohoto ohroženého druhu, které zahrada v rámci záchranného programu bezplatně poskytla pro vypuštění do volné přírody. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.

orlosupmladezoo2
archivní foto

"Rodiči ptáčete je mladý pár, který úspěšně odchoval již tři mláďata. První, vylíhlé v roce 2019, zůstalo v chovu v zoologických zahradách, druhé, odchované minulý rok, bylo vypuštěno do volné přírody v oblasti francouzského národního parku Baronnies," uvedla Tesařová. Letošní mládě obohatí populaci orlosupů bradatých žijících v horách Sierra de Cazorla, kde se aktuálně vyskytuje pouze několik málo hnízdících párů. "Důvodem rapidního poklesu populace těchto majestátních dravců nejen v této lokalitě je především vysoká mortalita způsobená člověkem. Jde především o otravy či zastřelení," uvedl liberecký zoolog a ornitolog Jan Hanel.

Spolu s libereckým dravcem budou v pohoří vypuštěná i mláďata ze zahrad v Ostravě a Berlíně a také ze španělského chovného centra Guadalentín. Před vynesením do předem připraveného hnízda v nadmořské výšce asi 1500 metrů nad mořem dostanou mladí orlosupi identifikační kroužek a budou jim obarvené některé letky, aby je ochránci přírody později na obloze snáze rozpoznali. "V současné chvíli zatím mláďata ještě létat neumí, a proto budou po dobu několika měsíců přikrmována člověkem. Pak už jsou ale schopna najít si dostatek potravy sama," dodal Hanel.

Liberecká zoo orlosupy bradaté chová od roku 1993, do volné přírody první mládě vypustila v roce 2001. V Liberci se zatím podařilo úspěšně odchovat 25 mláďat a vypuštěno bylo 15 z nich. "V oblasti Sierra de Cazorla bude vypuštěno již čtvrté liberecké mládě," dodala Tesařová.

Orlosup je jeden z největších dravců, v rozpětí křídel měří 2,8 metru. Žije v horách a jako potrava mu slouží mršiny zvířat, hlavně kosti. Projekt návratu orlosupů do volné přírody podle ředitele liberecké zoo Davida Nejedla naplňuje hlavní poslání zahrad, což je ochrana biodiverzity a záchrana ohrožených druhů. "Zároveň představuje konkrétní nápravu škod, která byla přírodě napáchána nezodpovědnou lidskou činností. Na záchraně orlosupů bradatých se podílejí ale i návštěvníci naší zoo, protože dvě koruny z každé prodané vstupenky věnujeme právě na naše terénní projekty," dodal Nejedlo.

čtk