Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podomácku vyrobený betlém z paneláku čeká přeměřování do Guinnessovy knihy rekordů. Jiří Petrů ho v Liberci vytváří 50 let

23. 12. 2023 | 5:00

Pravděpodobně největší betlém svého druhu na světě je ukryt ve sklepě libereckého paneláku, informuje Město Liberec na svém facebookovém profilu. V příštím roce ho čeká přeměřování do Guinnessovy knihy rekordů. Neustále je totiž rozšiřován. Už 50 let! Tvoří ho Liberečan Jiří Petrů. Jeho pozvání na prohlídku unikátního vyřezávaného betlému přijal i primátor města Jaroslav Zámečník.

betlemPetru1
Přišli spolu k betlému - liberecký primátor a autor skvostu z paneláku. Foto z FB LIberec.cz

Jak už jsme informovali minulý týden, přibyly v pohyblivém dřevěném betlému, který před půlstoletím začal vytvářet Jiří Petrů, hornická část, posilovna i škola. Ojedinělý výtvor je ve sklepě panelového domu v Liberci. Na délku má už asi 17 metrů a figur je v něm přes 500, z toho více než polovina pohyblivá. Dílo ještě nepovažuje Petrů za hotové. "Dělat na něm budu, dokavaď budu moct," řekl před časem ČTK.

Za poslední rok strojní mechanik v důchodu rozšířil svůj betlém asi o čtyři metry. Přidal důl s horníky, školu a pro betlém nezvykle i posilovnu s cvičícími sportovci. "Ta by tam neměla být, ale říkali mi, udělej něco extra, tak tam je," uvedl Petrů. Všechny nové části jsou pohyblivé a ještě ne zcela hotové. "Budu tam přidávat a dodělávat figurky," řekl tvůrce betlému. Všechny figury vyřezává z lipového dřeva, časově jde o náročnou práci. "Ale tak mě to baví," podotkl.

I když je podomácku vyrobený betlém v Liberci, Petrů ho pojmenoval Telčský, neboť odtamtud pochází a ústřední část jeho díla s třemi věžemi a zámkem by měla připomínat známá místa tohoto města. "Je to ale jen podobné, není to tak jako skutečně," dodal Petrů.

Každoročně přibývá lidí, kteří o adventu přicházejí do sklepa panelového domu v ulici Na Jezírku 626, aby si jeho dílo prohlédli. Loni jich bylo kolem 500. Místnost, kde je řemeslný výtvor vystavený, bude pro veřejnost přístupná každý den s výjimkou Štědrého dne do 30. prosince mezi 14:00 a 17:00.

čtk, fb