Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Před 70 lety začínala univerzita v Liberci s 259 studenty, dnes jich má na sedmi fakultách 6500

01. 09. 2023 | 5:00

Technická univerzita v Liberci (TUL) slaví dnes 70 let od svého vzniku, 1. září 1953 zahajovala akademický rok s jedinou fakultou a 259 studenty, dnes jich na sedmi fakultách studuje kolem 6500, z toho desetinu tvoří cizinci. Ročně univerzita hospodaří s rozpočtem kolem 1,5 miliardy korun a v posledních letech masivně i s využitím evropských a státních dotací investuje do svého rozvoje. Problémem je ale nedostatek penz na udržení konkurenceschopnosti v lidských zdrojích, řekl ČTK rektor Miroslav Brzezina.

rektor2
Rektor TUL Miroslav Brzezina

"Vysoké školství je dlouhodobě podfinancované, v důsledku toho mají na základních a středních školách pedagogové běžně vyšší platy, než jaké můžeme nabídnout na univerzitě. A týká se to i platů provozních zaměstnankyň a zaměstnanců. Výhled státního rozpočtu zatím navíc napovídá spíše o dalších škrtech pro kapitolu vysokého školství než o navyšování," doplnil rektor. Své univerzitě by přál, aby byla dál úspěšná tím, že ctí tradici a zároveň se dívá do budoucnosti. "Přál bych si, aby se nám maximálně dařilo komercionalizovat výsledky našeho výzkumu," dodal.

V oborui aplikovaného výzkumu a vývoje je liberecká univerzita úspěšná. Do světového povědomí se dostala před 20 lety, kdy zdejší vědci pod vedením Oldřicha Jirsáka představili technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovláken. "Je to náš nejvýznamnější patent, jsme kolébkou průmyslové výroby nanovláken," řekl mluvčí školy Radek Pirkl. Výzkum podle něj pokračuje." Letos jsme představili novou výrobní linku na výrobu nanovlákenné příze. Pracujeme na nanonáplasti pro krytí ran, na náhradách cév, spolupracujeme na vývoji umělého brzlíku," dodal.

Za posledních deset let podala univerzita více než 180 patentů, z toho téměř 100 pochází z nejstarší fakulty strojní a přes 60 patentů je od týmů z univerzitního výzkumného Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (CXI). K nejznámějším patří ochranná dýchací maska se společným nádechovým a výdechovým otvorem, kterou využívá několik armád světa, protipovodňová zábrana, která umožňuje vytvořit zábranu libovolné délky a nastavitelné výšky, nebo žáruvzdorný kompozit umožňující protipožární ochranu budov ze dřeva, oceli i betonu.

"Nebojím se o budoucnost vědy a výzkumu na TUL, máme tu mnoho mladých vědkyň a vědců, kteří sbírají za svou práci řadu ocenění. Snažíme se jim vytvářet dobré podmínky pro jejich práci, a to napříč obory ekonomickými, humanitními, technickými, přírodovědnými, zdravotnickými i uměleckými," řekl Brzezina. Přál by si co nejvíc studentů s opravdovým zájmem o obor, aby jich co největší počet svá studia dokončoval. "A samozřejmě bych si přál, aby si stále více studentek a studentů vybíralo naši univerzitu. Nabízíme ty nejlepší podmínky i individuální přístup," dodal.

Liberecká univerzita vznikla z původní Vysoké školy strojní, k níž později přibyla textilní fakulta. V letech 1990 až 1995 se škola rozrostla o fakulty pedagogickou, ekonomickou, architektury a mechatroniky, ke kterým v roce 2016 přibyla fakulta zdravotnických studií. Od roku 2009 má škola výzkumný ústav CXI. "Naši absolventi jsou známí i ve světě, Eva Le Peutrec jako jediná Češka staví mrakodrapy v Šanghaji, Tomáš Hodboď založil srovnávač cen Heureka a teď vede módní vyhledávač Glami, Jaroslav Rudiš píše divadelní hry a romány překládané do mnoha jazyků," dodal Pirkl.

čtk