Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přestavbu bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci na speciální školu mj. pro autisty chce kraj zahájit ještě letos

03. 02. 2023 | 5:00

Liberecký kraj plánuje ještě letos zahájit přestavbu bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci na speciální školu. Určena by měla být především pro děti s poruchami autistického spektra, což je oblast, ve které počet klientů v posledních letech významně narůstá, řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

zeyerkaIrma2
Foto Artur Irma

Projekt už má podle něj stavební povolení, náklady na přestavbu odhadují projektanti na 200 milionů korun.

"Shodli jsme se na tom, že připravíme soutěž na dodavatele bez ohledu na to, zda dostaneme nebo nedostaneme dotaci z integrovaného regionálního operačního fondu (IROP). Jsme připraveni to financovat i bez dotace z rozpočtu kraje. Chtěli bychom ještě letos na podzim začít stavět a příští rok to dokončit," uvedl hejtman.

Budova patří městu a kraj ji má jen ve výpůjčce. I když samosprávy podepsaly memorandum o spolupráci, chtěl by kraj podle Půty převzít budovu do vlastnictví, aby investoval do svého. "Preferovali bychom nějakou směnu majetku," dodal Půta.

Foto: Artur Irma

V bývalém internátu by měla být mateřská a základní škola pro děti s postižením. Projekt počítá s vybudováním zhruba dvou desítek učeben, speciálních tříd a tréninkových pracovišť. Vzniknou tam také rehabilitační a relaxační místnosti a další zázemí pro žáky a učitele, jako je družina, výdejna obědů a jídelna, kabinety nebo sborovna. Částečná rekonstrukce čeká sociální zázemí, v plánu je i nové sociální zařízení pro imobilní a šatny. Stavbaři také vymění všechna okna.

Budova, kterou chce kraj pro školu zrekonstruovat, stojí v zahradě nad fotbalovým stadionem U Nisy. Areál postavili na konci 19. století pro chudobinec a starobinec. Od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako internát pro středoškoláky. Budovy jsou tam dvě a obě patří městu, Liberecký kraj je má ale v dlouhodobém pronájmu. Od poloviny roku 2017 je objekt prázdný, kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje.

Na přestavbě budovy na školu se samosprávy dohodly už před třemi lety, projekt se ale dlouho připravoval. Mezitím kraj budovu v době koronaviru využil k ubytování lidí bez domova a lidí trvale vykázaných z domova, které bylo třeba umístit do karantény. Loni na jaře zase budova posloužila k přechodnému ubytování zhruba 200 uprchlíků před válkou na Ukrajině.

čtk