Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při odchytávání pelikánů poprvé použila liberecká zoo pramici s elektromotorem

10. 11. 2022 | 14:41

Trochu jiné než obvykle bylo dnešní odchytávání pelikánů z jezírka liberecké zoo. Poprvé k tomu pracovníci zahrady využili pramici poháněnou elektromotorem. Obvykle při odchytu těchto ptáků s velkými zobáky využívali kajaky, dnes ale měli k dispozici jen jeden.

pelikánizoo5
archivní foto z minulého ročníku odchytu Artur Irma

"Bylo nás méně vodáků, protože většinou tady jezdí dva tři kajaky. Bohužel letos jsou všichni kajakáři nemocni, takže to bylo speciální, ale jinak si myslím že to bylo docela standardní. Ze začátku jsme odchytili větší část (pelikánů) a pak ty nejstatečnější až na konec," řekl dnes ČTK kurátor chovu ptáků v liberecké zoo Jan Hanel.

Odchyt 12 pelikánů z jezírka trval asi dvě hodiny. Dlouho se dařilo unikat třem jedincům, kteří jsou schopni létat. "Tím, že nám přelétávají z jedné strany jezera na druhou, tak je to trochu náročnější, ale elektromotor nám ušetřil nějaké síly a naštěstí se je podařilo chytit bez úhony, takže všechno dobře napadlo," uvedl Hanel.

Taktika odchytu byla stejná jako v předchozích letech. Za pomoci pramice a kajaku se pracovníci zahrady snažili ptáky přimět, aby připluli k břehu a vylezli ven, kde na ně čekali další zoologové. "Vždy je potřeba je jemně zatlačit do jedné části jezera, kde většinou vylezou z vody na břeh a tam už není pelikán příliš obratný," dodal kurátor chovu ptáků.

Liberecká zoo chová deset pelikánů bílých a dva kriticky ohrožené pelikány skvrnozobé. Na zimoviště je každoročně stěhuje v listopadu. "Vzhledem k tomu, že zatím tady u jezera nemáme postavené zimoviště, tak je musíme každý rok přemisťovat. Na zimu jsou na druhé straně zahrady v teple a na léto je vyndáme zase zpět na naše jezero," dodal Hanel.

čtk