Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Program z Technické univerzity dal Ditě svobodu. Dnes ji předává dál a má za to cenu Olgy Havlové

19. 07. 2022 | 16:39

Dita Horochovská se nepohybuje a ovládá jen hlas a právě na něj se před lety zaměřili naši programátoři. Pro ženu vyvinuli program MyVoice, díky němuž nejsou k ovládání počítače potřeba ruce. Dívce odkázané na invalidní vozík tak otevřeli cestu k samostatnosti. Dnes Dita pomáhá ostatním handicapovaným a za své úsilí letos získala Cenu Olgy Havlové.

dita
Dita Horochovská získala Cenu Olgy Havlové 2022 za pomoc lidem s omezenou schopností pohybu, jimž předává zkušenosti s ovládáním počítače pomocí hlasu. Program na TUL vyvinul tým Jana Nouzy. Foto: Anna Šolcová, převzato z https://tuni.tul.cz

Unikátní program MyVoice, jehož prostřednictvím dnes handicapovaní mohou ovládat počítač i domácí spotřebiče, vyvinul tým Jana Nouzy z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL (FM). Ditu, jež měla i přes svůj handicap obrovskou touhu pracovat na počítači, propojil s libereckou univerzitou rodinný přítel Milan Boehm.

„Je to už mnoho let, ale dodnes si pamatuji pocit, jaký jsem měla, když jsem konečně zase sama bez pomoci dokázala kurzorem myši otevřít složku nebo napsat text. Bylo to úžasné! Po několika měsících se mi zas otevřel svět, o němž jsem si myslela, že už nikdy nenavštívím. Získala jsem tím zpět své soukromí i samostatnost,“ vzpomíná Dita Horochovská, žena s nezdolnou touhou žít, kterou ani postupující těžké onemocnění nezlomilo.

Navíc se nesoustředí jen na sebe a na svůj těžký úděl. Díky univerzitnímu programu MyVoice založila s Lukášem Srbou spolek Silou hlasu. Ten pomáhá lidem s omezenou schopností pohybu naučit se ovládat počítač pomocí hlasu. Za to letos Dita získala cenu Olgy Havlové, kterou věnuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

„Ovládání počítače hlasem klientům opravdu velmi pomáhá, díky tomu se alespoň částečně vrací zpět do běžného života. Jsou spokojenější a mnozí tak našli i smysl života. Úžasné je i to, že se zlepší životy také lidem, kteří se o naše klienty starají. Když totiž klient pracuje na počítači hlasem, nepotřebuje pomoc nikoho jiného. Pečujícím to tedy dává jistou dávku svobody,“ líčí Dita Horochovská.

Dita Horochovská se stala prvním testerem programu MyVoice. Foto: archiv Dity Horochovské

Na počátku bylo slovo

Vraťme se ale na počátek vývoje. Jan Nouza s kolegou Petrem Červou a se svým synem jen krátce po prvním setkání s Ditou navrhli program, který by umožnil ovládání operačního systému Windows pomocí několika stovek snadno zapamatovatelných povelů. Program musel být relativně jednoduchý, aby běžel na tehdejších levných počítačích, ale zároveň tak univerzální, aby bylo možné hlasem zcela nahradit klávesnici i myš. „Zároveň bylo třeba navrhnout jej tak, aby si uživatel mohl přidávat vlastní povely či modifikovat ty, s jejichž výslovností by mohly konkrétní osobě vzniknout problémy. Prototyp byl na světě začátkem roku 2005 a Dita se stala jeho prvním testerem. Velmi nás překvapilo, jak rychle se s ním naučila pracovat. Mohla nám tak hned zaslat několik podnětů na vylepšení,“ vzpomíná na počátek vývoje Jan Nouza.

Konečný produkt pod názvem MyVoice tvůrci veřejnosti představili v květnu 2005. Prezentace se aktivně účastnila i Dita. A program postupně začaly používat desítky podobně handicapovaných lidí.

Na základě požadavků uživatelů pak programátorský tým přidával další možnosti. Například ovládání domácích zařízení a spotřebičů – počítač jim na základě povelů posílal řídicí příkazy.

Vedoucí programátorského týmu profesor Jan Nouza říká, že vždy cítil obrovskou radost, když mohl pozorovat, jak Ditě programy a jejich možnosti mění život. Foto: Jakub Volný

Dva roky nato vznikl doprovodný program nazvaný MyDictate. Umožnil hlasové vytváření a editování textů. „Byl vymyšlený tak, aby opět co nejlépe vyhovoval cílové skupině klientů. Dita se s ním naučila psát tak rychle, že by směle překonala většinu lidí píšících rukama pomocí klávesnice,“ oceňuje profesor Nouza.

Dita programátorům nadále předávala podněty na vylepšení. „Už i první verze byla na svou dobu úžasná a nadčasová. Z podnětů ale vznikl například důležitý program MyDictate, což byl velký posun. Díky tomu nyní já i další klienti můžeme psát texty po celých slovech, což práci velmi zrychlí,“ líčí Dita a pokračuje: „V dnešní době se často nestává, že bychom měli s programy velké problémy, takže jejich chybovost je malá. Pokud se nějaký problém objeví, konzultujeme ho s Technickou univerzitou v Liberci, konkrétně s docentem Josefem Chaloupkou, s nímž nás propojil profesor Jan Nouza. I přes své pracovní vytížení je nám velmi nápomocen.“

Program MyVoice slouží ke komplexnímu ovládání počítače hlasem. Zapotřebí je jen fyzické zapnutí počítače, přičemž počítač může být i v režimu spánku. Pak už je možné hlasem ovládat kurzor myši, klávesnice, otevírat programy, pracovat s textovými editory, vytvářet tabulky i prezentace, prohlížet internet, posílat e-maily nebo upravovat fotografie. Program MyDictate slouží k psaní textu primárně po celých slovech. Má kapacitu půl milionu slov a slova je možné přidávat.

Doslova noční můrou pro uživatele těchto programů byly vždy nové verze operačních systémů Windows. Každá přinesla nový problém či nekompatibilitu, kterou musel tým řešit. „Programy původně napsané v jazyce Visual Basic bylo stále těžší udržovat, takže před dvěma lety padlo rozhodnutí, že se musí kompletně předělat s využitím nejnovějších technologií. Tohoto úkolu se skvěle zhostil kolega Josef Chaloupka, který se snažil zahrnout do nové verze i další nové náměty od Dity a dalších uživatelů,“ přibližuje profesor Nouza.

Programy Ditě umožnily studovat

Jak profesor Nouza říká, vždy cítil obrovskou radost, když mohl pozorovat, jak Ditě programy a jejich možnosti změnily život. S jejich pomocí například vystudovala střední podnikatelskou školu v Náchodě, založila si vlastní blog a osamostatnila se od rodičů.

„Je pro mě nesmírně důležité, že jsem se dokázala po tolika letech od rodičů alespoň částečně odpoutat a přestěhovat se do Prahy. Určitě je to pro každého člověka důležitý životní krok a pro mě je o to zásadnější. Hlasové programy mi k tomu velice pomohly. Díky nim jsem získala práci, a také jsem si právě prostřednictvím počítače dokázala vyřídit veškeré záležitosti s tím spojené. Jednalo se především o vyhledání konkrétního bytu nebo zajištění asistence. Program MyVoice mi doma umožňuje ovládat například světla, dveře, rolety, televizi, okna, zásuvky a podobně,“ dodává Dita Horochovská.

Za přispění programů vyvinutých na TUL především získala nový smysl života. Stala se propagátorem a lektorem těchto nových hlasových technologií. Spolek Silou hlasu je na základě smlouvy s TUL výhradním distributorem programů MyVoice a MyDictate a pořádá kursy pro podobně postižené osoby. Autoři programů se od roku 2021 zřekli jakékoliv odměny.

„Zájem o programy stále roste. Jedná se sice stále o desítky klientů za rok, ale obrací se na nás už i zájemci, které aktivně nevyhledáváme a neškolíme,“ říká Dita Horochovská.

Ceny Olgy Havlové si podle svých slov velmi váží. „Až teď mi konečně došlo, co toto ocenění opravdu znamená. Nesmírně si toho vážím, a i když to nedělám pro získávání cen, je to krásný pocit. Je krásné vědět, že to, co děláme, má smysl i pro někoho jiného a že to asi neděláme úplně špatně. Ocenění jsem sice získala já, ale uvědomuji si, že kdyby nebylo podpory mé rodiny, přátel a v neposlední řadě programů MyVoice a MyDictate, nikdy bych toto ocenění nezískala. Takže dík patří všem,“ uzavírá Dita Horochovská.

TUL/Adam Pluhař, převzato z https://tuni.tul.cz