Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt výstavby družstevních bytových domů vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec

06. 06. 2023 | 13:35

Projekt Zahrada Gallas v libereckém Františkově otevře v polovině června své brány veřejnosti. Budoucí obyvatelé i případní zájemci se mohou přijít podívat, jak projekt družstevního bydlení roste. Původně nevyužitý brownfield nedaleko centra města se už do roka promění v komunitní bydlení rodinného typu, výstavba pokračuje podle plánu.

GallasHraběnka Agathe Maria Széczényi, pravnučka Franze Clam-Gallas s pamětní medailí
Hraběnka Agathe Maria Széczényi, pravnučka Franze Clam-Gallas s pamětní medailí na staveništi Zahrady Gallas

První etapu investoři dokončí na konci roku 2024. Ve čtvrtek 15. června od 16 do 17 hodin tak mohou přijít všichni zájemci, kteří si chtějí místo pojmenované po zakladateli čtvrti hraběti Franzi Clam-Gallas prohlédnout a získat další informace.

„V tuto chvíli jsme v druhé polovině hrubé stavby první etapy. Chceme být vůči budoucím obyvatelům otevření a ukázat jim v jakém stavu teď jejich domov je a jak budeme s prací pokračovat. Přijít ale mohou také ti, kteří se ještě třeba nerozhodli, samozřejmě jim podáme kompletní informace o družstevním bydlení v Zahradě Gallas a možnostech, jak se připojit, pokud by měli zájem,“ říká Anna Ježková za Coop Development.

Zahrada Gallas, vizualizace Lukáš Scholz

Družstevní bydlení stále patří mezi nejvýhodnější formu vlastnictví. Budoucí družstevníci si totiž nemusí brát hypotéku a stačí jim složit pouze 20% hotovosti. Tato forma je proto výhodná právě pro mladé lidi a rodiny s dětmi. „Naposledy před několika dny byla v rámci Kulatého stolu k dostupnému bydlení v Poslanecké sněmovně zmíněna družstevní bytová výstavba jako jedna z perspektivních cest. Bytové družstvo Zahrada Gallas je toho dobrým příkladem,“ potvrzuje Martin Kroh, předseda představenstva Stavebního bytového družstva Praha.
 
V rámci projektu také nastaly některé změny a úpravy související s poptávkou. Ve střešních prostorách domů nově vzniknou ateliérové byty s exkluzivním výhledem na Ještěd, které se budou chlubit 120 metry užitné plochy a prostornými terasami. Už na podzim pak připraví stavba k otevření vzorový byt.

Cílem projektu je nejen využít stavební pozemek, ale revitalizovat celou lokalitu. Výstavba družstevních bytových domů z pera prestižního anglického architektonického studia Chapman Taylor, vychází z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. Architektem, který projekt dotvořilo, je studio Třiarchitekti pod vedením Davida Mareše.

Jednotlivé domy budou maximálně šestipodlažní s ustupujícím sedmým patrem s pětařtyřiceti byty. Odborníci také vyčistí místem protékající Františkovský potok, který se stane součástí zahrady, do které jsou domy zasazeny. Na pozemku vznikne hřiště, grill pointy, místa pro jógu a odpočinek a mnoho dalšího. „Nechceme stavět jen domy, ale čtvrti, které dávají smysl dohromady jako celek a také tak fungují pro všechny generace,“ upřesňuje Anna Ježková.

V první etapě vzniká na Františkově čtyřiadevadesát družstevních bytů. Ve druhé pak stavebníci dokončí do konce roku 2025 dalších sedmasedmdesát bytů.

Projekt Zahrada Gallas staví společně Coop Development, Ungelt Partners, Stavební bytové družstvo Sever a Stavební bytové družstvo Praha.

www.zahradagallas.cz/Hana Tietze