Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První spin-off TUL přichází na trh s inovačním skleněným materiálem. Uplatní se v designu, šperkařství i kosmu

25. 06. 2024 | 5:00

Technická univerzita v Liberci vytvořila první firmu, jež má pomoci s uplatněním inovačního produktu jejích vědců na trhu. Takzvaná spin-off společnost Glassiteca bude propagovat a nabízet sklokeramickou porézní pěnu (Porous Glass Plasticine - PGP), na kterou má škola patent. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí univerzity Radek Pirkl. Uplatnění by podle něj mohl mít PGP v designu, šperkařství či kosmu.

tul glassiteca1 155026 size2
Glassiteca má rozhodně zelenou, byliny jsou v PGP k nezastavení. Foto: Adam Pluhař

Tento materiál vyvinuli liberečtí vědci před dvěma lety a na nedávném veletrhu vynálezů a technických inovací Invent Arena 2024 v Třinci získal PGP zlatou medaili. "Založení spin-off firmy je logickým krokem, jak posunout vědu z univerzity do praktického života. Zároveň je to krok do neznáma, který s sebou nese všechna rizika podnikání na volném trhu. Produkt PGP má však velký potenciál využití v různých funkčních i designových aplikacích a věříme, že na trhu obstojí a stane se jeho běžnou součástí," uvedl rektor Miroslav Brzezina.

Glassiteca se představila na Invent Areně v Třinci. TUL tam získala dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Foto: Josef Břoušek K založení spin-off firmy univerzitu vedla i snaha získat další zdroje financování vědy a výzkumu. "Trend posledních let, který sledují i české vysoké školy, jsou dlouhodobé příjmy pro univerzitu z komercializovaných výsledků," dodal prorektor univerzity pro vědu a výzkum Petr Lenfeld.

PGP v akci, foto: TULPGP je sklokeramický porézní materiál, který je lehký, průsvitný, netoxický, nehořlavý a chemicky inertní. Lze jej vyrábět z recyklovaných surovin a snadno se formuje ručně, strojově i technologií 3D tisku. Zástupci univerzity míní, že uplatnění může najít při výrobě designových stěn interiérů, parfémovaných interiérových doplňků či jako nosič pro pěstování zeleně v interiéru. Využitelný je také k vytváření uměleckých předmětů.

Glassiteca má zelenou, foto: TUL"Kromě použití čistě estetického a designového se nabízí další oblasti spíše technického uplatnění. Materiál a jeho výroba je platformovou technologií, kterou lze použít jako filtry mikročástic nebo nosiče nanočástic, případně ho dokonce potenciálně využít ve vesmíru, jaderné bezpečnosti, v bateriových úložištích," uvedl Pirkl. Může podle něj také pomoci řešit environmentální problémy, jako je sucho.

čtk

Galerie: Foto TUL/Radek Petrášek