Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Quo vadis, Černého kráčející trabant, kvůli předsednictví EU předčasně opustil Liberec

23. 06. 2022 | 10:19

Kráčející trabant výtvarníka Davida Černého kvůli českému předsednictví EU předčasně opustil Liberec. Autor ho nechal převézt do galerie v Drážďanech. ČTK to dnes řekla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Quo vadis, plastika trabantu na čtyřech lidských nohou, byla na nároží liberecké radnice od loňského října.

trabantcerny4
Foto je z doby, kdy se kráčející trabant u liberecké radnice instaloval.

Původně tam měl třítunový bronzový odlitek zůstat celý rok, v minulých dnech ale byl převezený do Německa. "Důvodem je předsednictví EU a vystavení sochy při příležitosti jeho konání," řekla Kodymová.

Černého dílo je připomínkou podzimu roku 1989, kdy přes tehdejší západoněmecké velvyslanectví v Praze utíkaly tisíce východoněmeckých obyvatel na Západ. V ulicích Prahy tehdy zůstaly stovky trabantů. Nohy plastiky symbolizují právě útěk východních Němců.

Umělecká díla různých autorů se na nároží u radnice v horním centru stotisícového města střídají od roku 2005, obvykle tam jsou vystavená rok. Letos přes léto zůstane toto místo nezvykle prázdné. "Nový exponát vybíráme, v současné době nějaké favority máme, nicméně finální výběr bude až v září," dodala mluvčí radnice.

čtk