Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Raritní Kanálová ulička v Liberci je zapsaná v české Guinnessově knize rekordů. Na světový zápis ale chybějí peníze

14. 01. 2022 | 5:00

Nenápadná, bezejmenná ulička mezi libereckým Papírovým náměstím a Pražskou ulicí, je mezi mnohými Liberečany známá jako “Kanálová”. Ti, kteří pospíchají a ulicí jenom projdou, si možná ani nevšimnou, že tady mezi dlažbou leží 44 kanálových poklopů z různých koutů nejen České republiky, ale také ze světa. Místní nadšenci se o pár desítek metrů v centru Liberce starají už řadu let a jejich sbírka poklopů se stále rozrůstá. Zapojit se můžete i vy.
 

kanalCelek
Kanálová ulička není oficiální název, ale k cestě pokryté víky z kanálů se báječně hodí.

Za projektem kanálové uličky stojí spolek G300, který začal kompletovat kanálové poklopy už v roce 2002. Ačkoliv se dlážděná ulice nachází v centru Liberce, nepatří městu, ale soukromníkům, kteří s umisťováním poklopů nemají problém.

Dříve......nyní (2x foto G300)

Mezi nejzajímavější poklopy patří ty s nápisem Reichenberg, tedy ještě s původním názvem pro Liberec, které odlila liberecká slévárna. “Ty bylo nejobtížnější sehnat. Dokonce jsme si s přáteli rozdělili čtvrti a pátrali jsme, kde by takový poklop mohl být. Nakonec se na mě usmálo štěstí až když jsem byl v liberecké nemocnici, kde zrovna předělávali kanalizaci a jeden ten poklop byl právě původní s nápisem Reichenberg,” popisuje Tomáš Hasil, jeden z členů spolku.

Unikátní Reichenberg

Nejprve se dařilo získávat poklopy z českých měst a obcí. V uličce jsou zadlážděné poklopy z Českého Krumlova, Brna, Frýdlantu, Prahy a dalších českých měst. Časem se začalo dařit oslovovat i zahraniční města z Německa, Slovenska, Maďarska nebo Polska.

Ani sbírání kanálů ale neprospěla koronavirová krize. “Za poslední rok se nám podařilo získat pouze jeden kanál, a to z italského Lignana,” říká Tomáš Hasil. Plány přitom spolek má velké. Uličku chce poklopy zaplnit zcela. Počet jednotlivých poklopů pak chtějí zaokrouhlit na rovnou stovku. Nejde přitom pouze o počet, ale také o to, zda je daný poklop dostatečně zajímavý.

“Například jeden holandský kanál má vyobrazené čtyři šlápoty. Dvě dětské a dvě dospělácké. Tak aby si třeba maminka s dítětem mohla vyzkoušet si společně na ten kanál stoupnout,” popisuje originální zahraniční nápad Tomáš Hasil.

Dekl z partnerského holandského Amersfortu.

Ještě dál zašli v Japonsku, kde kanály dokonce dělají barevné z různými výjevy samurajských soubojů. Takový unikátní kus se zatím získat do liberecké uličky nepodařilo. Na spadnutí je ale v současné době získání kanálu z Jeruzaléma, který by se do města pod Ještědem mohl dostat v průběhu letošního roku.

Japonský model, sen sběratelů kanálových vík.

Spolek jednotlivé poklopy nekupuje, ale po vzájemné dohodě s konkrétním městem je dostává darem. Zároveň se členové nebrání jakékoliv inspiraci. Kdokoliv ví ve svém okolí o zajímavém kanálovém poklopu, může se spolku ozvat a poslat fotku na mail g300@g300.cz. Ty nejzajímavější fotografie se můžou stát součástí výstavy, která se připravuje na liberecké radnici v rámci letošního roku.

Příspěvek do sbírky z Drážďan.

Liberecká kanálová ulička je v současné době zapsaná v české Guinnessově knize rekordů. Zájem o severočeskou raritu projevila také celosvětová “Guinessovka”. Zápis do ní ale stojí sto tisíc korun. Spolek se snažil peníze získat po domluvě s libereckými zastupiteli. Zatím ale marně.

Oficiálně má tedy liberecká ulice mezi Pražskou a Papírovým náměstím nejvíc kanálových poklopů v republice. Celosvětové prvenství jí uniká kvůli sto tisícům korun. Zatím.

Text a foto Lux + spolek G300