Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstruovaný Liebiegův palác v Liberci se otevře příští rok. Je největší investicí radnice za poslední dva volební cykly

17. 09. 2022 | 13:19

Kompletní rekonstrukce nevyužívaného Liebiegova paláce v Liberci za více než čtvrt miliardy korun se chýlí ke konci. Jako komunitní centrum začne fungovat nejdřív od jara příštího roku. Plný provoz začne pravděpodobně od září roku 2023. ČTK to řekl Michael Dufek, ředitel městské příspěvkové organizace Komunitní středisko Kontakt, která bude mít provoz paláce na starost.

lieb1
Nejaktuálnější foto + fotogalerie: FB Liberec.cz

Rekonstrukce památkově chráněné budovy, kterou si nechal před 150 lety postavit jako rodinné sídlo továrník Johann Liebieg mladší, trvala přes dva roky. Práce začaly v září 2020 a skončit by měly letos na konci října. "Prvního listopadu si přebírá celý objekt firma, která má za úkol ho vybavit zařízením a nábytkem," uvedl Dufek.

Liebiegův palác je prázdný od roku 2014, kdy se z něj odstěhovala krajská Oblastní galerie. Díky přestavbě se stane místem setkávání lidí, od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a znovuobnoveným skleníkem. Dufek předpokládá, že se Kontakt začne do paláce stěhovat od dubna.

Foto: www.liberec.cz

Rekonstrukce paláce, který patří městu, je největší investicí radnice za poslední roky a provázely ji velké komplikace. Původně měla být zhruba o půl roku kratší a měla být i levnější. Celkové náklady stouply z 208 milionů na téměř 264 milionů. Většinu z toho zaplatí město z evropské dotace, získalo bezmála 215 milionů korun. Za nárůstem ceny je zejména horší stav rozlehlé budovy oproti očekávání.

Při rekonstrukci se podařilo obnovit i několik historických prvků. Jedním z nich je figurální malba na fasádě na nádvoří, dalším původní historická malba uvnitř budovy. "V celém domě se opakují taková překvapení, že co se tváří jako dřevo, je štuk. A co se tváří jako štuk, je dřevo," řekl dnes novinářům technický specialista z libereckého magistrátu Jan Lajksner. Na raritu se mohou těšit i budoucí návštěvníci kavárny, kde byla dříve oranžérie. V jedné zdi nad svými hlavami uvidí dveře, které nikam nevedou. K čemu sloužily, se podle Lajksnera dnes už neví. "Je to taková záhada," dodal.

čtk