Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozvolnění koronavirových opatření dnes otevřelo i služby, kadeřníci se nezastaví

03. 12. 2020 | 15:31

Rozvolnění koronavirových opatření dnes znovu otevřelo i služby jako je kadeřnictví. Zájem je navzdory omezením veliký, třeba liberecká kadeřnice Štěpánka Kolaříková se do konce roku nezastaví. Diář má plný a kvůli přísnějším opatřením musí pracovat i 14 hodin denně, aby po dvouměsíční pauze všechny své stálé zákaznice uspokojila.

kadeřník 2 hairdresser-1179461 1280
Ilustrační foto

"Kdyby teď někdo zavolal, tak novou zákaznici můžu vzít nejdřív až po Novém roce. Pořád tu mám 16 až 18 zákaznic, kterým jsem ještě nenašla termín, a musím je někam do toho diáře vtěsnat," řekla dnes ČTK kadeřnice. Pracovat musí od šesté ráno do 20:00. Běžně se za den postará o deset až 12 klientek, teď kvůli omezení, kdy není v malém kadeřnictví možné mít najednou víc zákaznic, je to méně. I proto musela pracovní dobu natáhnout a pracovat bude i o sobotách a nedělích.

Druhé uzavření služeb v tomto roce bylo podle Kolaříkové těžší než to jarní. "Na jaře nějakým stylem fungovala podpora od státu, byly i nějaké úspory, ale teď na podzim už ta podpora byla hodně křehká. Za říjen mi přišlo 7000 korun, z toho 5000 jsem poslala zpátky za sociální a zdravotní. Nebýt rodiny tak bychom to nezvládli. Být matka samoživitelka závislá sama na sobě, tak asi zažíváme horké chvilky," řekla.

Většina služeb včetně kadeřnictví, kosmetiky, manikúry, pedikúry nebo tetování musela od 22. října z nařízení vlády přerušit činnost. Znovu otevřít mohly ode dneška díky snížení stupně rizika v protiepidemickém systému ze čtvrtého na mírnější třetí. Otevřené jsou znovu také všechny obchody a restaurace, byť s omezením počtu zákazníků.

Podmínky pro kadeřníky jsou o něco mírnější než na jaře, kdy museli používat k roušce ještě štít. Teď stačí roušky, rukavice a dezinfekce. "Já mám pro zákaznice připravené i jednorázové roušky, aby si svoje nezničily třeba při barvení. Po každé zákaznici musím vyvětrat, všechno vydezinfikovat a otřít," dodala Kolaříková. Za svou výhodu považuje, že podniká ve vlastních prostorách, a nemusí tak platit nájem.