Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S programem Erasmus+ míří z Liberce do ciziny každý rok kolem 200 vysokoškoláků

23. 03. 2024 | 10:19

S programem Erasmus+ míří na zahraniční univerzity každoročně kolem 200 studentů Technické univerzity v Liberci (TUL), letos jich takto zatím vyjelo 180. Zhruba stejný počet zahraničních studentů naopak v rámci programu na univerzitu každý rok přijíždí, v minulém akademickém roce jich bylo dokonce 225.

TUL lk
Foto: LK

Studenti TUL nejčastěji vyjíždějí do Portugalska, Španělska, Německa a Francie, v kurzu jsou i skandinávské země a Nizozemsko, řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní, dnes má sedm fakult a vědecký Ústav pro nanomateriály a pokročilé technologie. V Liberci studuje 6800 mladých lidí, z toho zhruba deset procent tvoří cizinci, nejpočetnější skupinou jsou Ukrajinci, kterých je kolem stovky. V rámci programu Erasmus+ přijíždí do Liberce nejvíc studentů z Turecka, Portugalska, Španělska a Francie, míří hlavně na fakulty strojní a ekonomickou. Zájem o stáže a pobyty se snížil s pandemií, loni už se ale podle Pirkla vrátil na předcovidovou úroveň.

"Mobility jsou v prostředí TUL velmi dobře zavedené a dlouhodobě žádané. Studující i vyučující jsou si vědomi toho, že osobní kontakt se zahraničními univerzitami a partnery je cennou zkušeností a pomáhá sdílet a rozvíjet jejich kompetence. Mobility jsou jedním z klíčových činitelů, který zvyšuje míru internacionalizace a prohlubuje propojení se světem. Podpora mobilit a budování mezinárodního prostředí proto dlouhodobě patří k prioritám Technické univerzity v Liberci," řekla prorektorka pro zahraniční vztahy Kateřina Maršíková.

Nejvíc studentů vyjíždí z ekonomické fakulty a z fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické, které jsou v Liberci největší, dohromady mají přes polovinu všech studujících. Zájem je i na dalších fakultách, podle prorektorky to ale závisí také na studijních programech. Třeba na fakultě zdravotnických studií je studium navázáno na intenzivní praxe v nemocnicích, a proto donedávna nebylo prakticky možné vyjet na dlouhodobý studijní pobyt. Od roku 2021 je ale možné uskutečnit krátkodobé pobyty spojené s virtuální částí, což otevřelo cestu na zahraniční univerzity i těmto studentům.

S výměnou studentů pomáhají partnerské smlouvy v rámci programu Erasmus+ se zahraničními univerzitami. "Máme jich nyní 190, z poslední doby jsou to například partnerské smlouvy z Portugalska, Norska nebo Španělska a v rychlém sledu přibývají další," doplnil Pirkl. Zahraniční studenty oslovuje škola také na veletrzích vzdělávání v zahraničí, letos byli zástupci TUL třeba v Kazachstánu. Přilákat zájemce pomáhá také umístění školy v různých žebříčcích. "V oboru textilních věd jsme se loni umístili mezi světovými univerzitami na 22. místě," dodal mluvčí.

Erasmus je největší evropský program ve vzdělávání, začal v roce 1987 spoluprací 11 zemí. Česko se zapojilo v roce 1998. Program byl původně zaměřený jen na vysokoškoláky, v současnosti je otevřený také středoškolákům, žákům základních škol, pracovníkům s mládeží a nově také lidem, kteří se věnují amatérským sportovcům. Rozpočet Erasmu na léta 2021 až 2027 je 26,2 miliardy eur (přes 660 mld. Kč), což je téměř dvojnásobek proti období 2014 až 2020.

čtk