Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sdílené koloběžky v Liberci budou mít funkci, jež rozpozná jízdu ve dvou lidech. Přibude i test na střízlivost

07. 06. 2022 | 5:39

Sdílené elektrické koloběžky v Liberci, které provozuje společnost Bolt, budou od léta vybavené funkcí rozpoznávání nebezpečné jízdy ve dvou lidech. Novinkou nejen u koloběžek, ale také elektrokol bude test reakčních schopností. Jeho účelem je vyhodnotit, zda je jezdec střízlivý. ČTK o tom  informovala manažerka veřejné politiky pro službu mikromobility ve společnosti Bolt Lucie Krahulcová.

bolt2přilba
ilustrační foto www.bolt.com

"Test reakčních schopností bude spuštěn během léta ve vybraných lokalitách, to znamená v blízkosti klubů, barů a diskoték," uvedla Krahulcová. Podle ní ale společnost teprve vybere místa pro tento test. Povinný bude od půlnoci do brzkých ranních hodin. "Test reakčních schopností bude v aplikaci. Dalo by se říci, že to bude jednoduchá hra, kde zákazník bude muset splnit určitý počet bodů," dodala.

Cílem je zvýšení bezpečnosti. Z toho samého důvodu vybaví Bolt do několika týdnů všechny koloběžky funkcí, jež by měla zamezit jízdě ve dvou lidech. "Chceme tak zabránit nehodám a zbytečným zraněním, ke kterým dochází, pokud uživatelé nedodržují bezpečnostní doporučení," řekla Krahulcová.

Zelené koloběžky společnosti jsou v Liberci od loňského roku. Uživatelé na nich loni najezdili 258.000 kilometrů. Průměrná ujetá vzdálenost byla do tří kilometrů a nejčastěji je lidé využívali v ranních hodinách při cestě do práce či školy a pak odpoledne. "V Liberci bylo loni na 200 koloběžek a využil je každý desátý Liberečan. Letos je poptávka ještě větší," uvedla manažerka. Po městě je tak letos elektrických koloběžek 250. Elektrická kola firma nabízí v Liberci od letošního roku, k dispozici jich je 160. Kola jsou vyrobená z recyklovaného hliníku a ujedou až 90 kilometrů na jedno nabití.

Sdílené koloběžky i elektrokola je možné si vypůjčit přes aplikaci Bolt dostupnou na Google Play i App Store a odemknout naskenováním QR kódu. V Liberci není na rozdíl od jiných měst jejich provoz dotován radnicí. Pro uživatele to znamená, že platí za půjčení od první minuty. V minulosti s dotací města byla první čtvrt hodina za půjčení jízdního kola zdarma.

V Liberci nabízí sdílené koloběžky kromě Boltu ještě společnosti Lime, i ta je provozuje bez dotace radnice.

čtk