Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Školní týmy návrhářů předvedly své kolekce na soutěži Oděv a textil. Uskutečnila se na půdě liberecké univerzity

16. 09. 2022 | 5:00

Dva roky se nemohli žáci a žákyně základních a středních škol účastnit pravidelné soutěže Oděv a textil, kterou pořádá stejnojmenný spolek. Na vině byla samozřejmě pandemie covidu-19. Letos už zákeřný virus konání akce nezabránil a soutěž je je zpátky.

prehlidka02
Některé soutěžní kolekce byly odvážné i působivé, jako jejich autorky a nositelky.

Studenti a studentky se ve středu 14. září během dne sešli na půdě liberecké univerzity, kde soutěžili v několika kategoriích. Představitelé některých zúčastněných škol absolvovali cestu dlouhou přes sedm set kilometrů, aby mohli předvést svůj um a modely a mole v univerzitní budově G.

Už od krátké uvítací přehlídky bylo jasné, že tempo soutěže bude svižné a diváci budou moci obdivovat netradiční nápady ztvárňující různá místa světa a jejich odlišné kultury. Celým dnem, který začal krátce po deváté a končil někdy po čtrnácté hodině, provázela diváky místní moderátorka Lucie Fürstová. Zaplněný sál, kam se odhadem vešlo přes dvě stovky diváků, měl možnost sledovat krátké, několikaminutové módní přehlídky v kategoriích od dětí ze základních škol až po středoškoláky.

Kreace ladí s pozadím.

Do přehlídky se zapojily stovky studentů z více než dvaceti škol z České republiky a ze Slovenska. Dohromady mohli diváci zhlédnout sedmdesát kolekcí navrženého oblečení. “Cílem soutěže je hledání výrazných talentů v nadcelorepublikovém měřítku. Chceme dát prostor mladým tvořivým lidem, kterým se tak otevírají dveře do skutečného světa módy,” poukázal na poselství přehlídky organizátor Jiří Beneš.

Nejprve se na mole představili žáci a žákyně základních škol, kteří na svých modelech pracovali mnohdy i několik týdnů. Nápady těch nejmladších se vyznačovaly na první pohled hravostí, jednoduchostí a častým motivem byl návrat k přírodě. Návrhářský "potěr" se nebál ani recyklace použitých materiálů a předvedl, že se odstřižky a zbytky látek dají zužitkovat i jinak, než pouhým zahozením do popelnice. Motivy ročních období a návrat k tradicím naší země střídalo moderní pojetí práce s textilem a potisky.

K mládí patří odvaha i pestrost.

Soutěž středoškoláků byla rozdělena do kategorií s názvy Stín, Monte Carlo nebo Street Couture. S léty praxe byly modely propracovanější a častými motivy byla různá místa světa, od pouští po tajemná zákoutí měst. Některé navržené kolekce se vyznačovaly ukázkou hlubokých pocitů a opovržením ke každodenní šedé rutině.

Jiné naopak poukazovaly na sportovní talent, nadání a vyznačovaly se lehkostí a volností pohybu. Nechyběly ani velice komplikovaně propracované modely futuristického vidění světa, nebo naopak šaty vracející se do dob korzetů a dávání na odiv ladných křivek dam a paniček. Každou z krátkých přehlídek doprovázela atmosférická hudba a na závěr samotné promenády nechyběl vždy nadšený potlesk publika.

Dobrý materiál je základ.

Soutěž Oděv a textil se letos uskutečnil s podtitulem Bez textilu by nebylo oděvu. Akce se poprvé konala v září roku 2014. Po dvou covidových letech se devátý ročník opět konal na akademické půdě, kde strategickým a klíčovým partnerem soutěže je právě Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci.

lux, použitý obrazový materiál je od autorů jednotlivých kolekcí