Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Studenti liberecké textilní průmyslovky demonstrují proti plánovaným změnám. Průvod s hesly "neberte nám textilku" prošel městem ke krajskému úřadu

02. 05. 2023 | 10:38

AKTUALIZOVÁNO:  Smuteční pochod v čele s rakví vyšel dnes ráno od budovy Střední průmyslové školy textilní v Liberci. Desítky studentů v černém, ale i pedagogové školy a rodiče demonstrovali proti plánovaným změnám na středních školách, které dnes projednávali radní Libereckého kraje. Vedení kraje plánuje posílit všeobecné vzdělávání a přidat chce i technická lycea. Protestní průvod s hesly "neberte nám textilku" nebo "neberte nám ředitelku" prošel dnes ráno městem ke krajskému úřadu.

protestskola51
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj své záměry ještě nepředstavil a už se proti nim objevila i petice. Studenti, jejich rodiče a zaměstnanci Střední průmyslové školy textilní v Liberci sbírají podpisy pod petici, v níž nesouhlasí s návrhem zřizovatele školy (kraje) s odvoláním Jany Kočí z funkce ředitelky školy a s následnou reorganizací školy. Na internetu ji už podepsalo přes 2300 lidí. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dostal i dva otevřené dopisy, v nichž autoři plány na reorganizaci odmítají.

"Je s podivem, že máte v úmyslu odvolat ředitelku školy, první od roku 1989, která za velmi krátké působení ve své funkci dokázala zviditelnit textilní školu v celé ČR. Upevnila její důležitost a nenahraditelnost ve středním školství. Škola pod jejím vedením hraje významnou roli v průmyslovém odvětví," uvedla v otevřeném dopise za Sdružení rodičů, studentů a přátel školy při SPŠ textilní v Liberci Slavomila Bradáčová.

Foto: Artur Irma

Hejtman Půta protestující ujistil, že kraj neplánuje zrušit textilní obory, které škola vyučuje, nabídku studia na škole chce ale rozšířit o dvě třídy technického lycea. "Máme jako kraj méně všeobecného vzdělání, než je průměr České republiky. Je potřeba také říct, že tady máme dvě přeplněná gymnázia, přeplněnou školu strojní a elektrotechnickou, momentálně taky jednu přeplněnou stavební průmyslovku a pak máme střední průmyslovou školu textilní, jejíž naplněnost byla v letošním ročníku 37 procent," řekl. Textilní obory studuje aktuálně na škole 186 mladých lidí.

Střední průmyslová škola textilní v Liberci oslavila loni 170 let od založení, dnes je jedinou školou v České republice vyučující maturitní obor textilnictví. V oboru si mohou studenti ve třetím ročníku volit zaměření na technické textilie nebo textilní design. Druhým maturitním oborem, který škola nabízí, je oděvnictví se zaměřením na oděvní tvorbu a styling. Studenti, ale i pedagogové se obávají o budoucnost školy a textilních oborů. Kraj chce ale podle Půty textilní obory zachovat, studenti, kteří na školu nastoupili, podle něj své obory také na škole dokončí.

Foto: Artur Irma

Kraj původně uvažoval o přesunu oděvnictví jinam, po konzultacích s odborníky od toho ale upustil, oba obory zůstanou v historické budově v Tyršově ulici a přibudou k nim ještě dva obory technického lycea. Textilku chce ale kraj organizačně spojit se střední školou strojní a elektrotechnickou a to se nelíbí ředitelce, pedagogům, studentům ani jejich rodičům.

"Tady se mluví o zachování oboru textilnictví a přitom se ruší Střední průmyslová škola textilní v Liberci. V současné době je školní vzdělávací program oboru textilnictví nastaven v souladu a ve spolupráci s textilními firmami. Co se týká oboru oděvnictví, nedokážu si dost dobře představit, jak bude fungovat pod střední průmyslovou školou strojní, elektrotechnickou a textilní," řekla Kočí. Textilní obory jsou podle ní nastavené v souladu s požadavky trhu práce, na dotaz ČTK ale přiznala, že v oboru zůstává jen zhruba desetina absolventů.

Foto: Artur IrmaPodle expertů kapacity středních škol se všeobecným vzděláváním v České republice, tedy hlavně gymnázií, nerostou přiměřeně k počtu zájemců. V Česku tvoří všeobecné obory zhruba 30 procent, v Evropské unii je podle Eurostatu 51,3 procenta středoškoláků právě na gymnáziích a všeobecných oborech. V Libereckém kraji je podle statistik podíl studentů gymnázií ještě nižší, než je průměr ČR. Ve školním roce 2021/2022 studovalo na středních školách v kraji 16.581 mladých lidí, z toho 4025 na gymnáziích, to je zhruba 24 procent.

čtk

Foto: Artur Irma

TISKOVÁ ZPRÁVA LIBERECKÉHO KRAJE: Úpravy v síti středních škol zlepší podmínky pro studenty. Textilní obory nezaniknou

Rozšíření přístupu k všeobecnému vzdělávání a zlepšení kvality výuky za využití nových technologií. Takové jsou cíle a zároveň výhody chystaných organizačních úprav ve struktuře středních škol zřizovaných Libereckým krajem.

Připravované sloučení Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy se Střední průmyslovou školou textilní dnes schválila rada kraje. Sloučení ještě musí odsouhlasit krajští zastupitelé. Změna by měla vstoupit v platnost od 1. července tohoto roku. Podle nového schématu se bude vyučovat od školního roku 2024/2025. Pokud záměr schválí krajské zastupitelstvo na konci letošního května, název školy bude znít Střední průmyslová škola strojní, elektrotechnická a textilní a Vyšší odborná škola, Liberec, příspěvková organizace. Ředitelem zůstane Jaroslav Semerád. „Označení textilní v názvu školy zůstane, stejně jako zůstanou zachovány textilní obory, ty jako takové samozřejmě nezaniknou. Chtěl bych ubezpečit stávající i budoucí žáky a jejich rodiče, že naší hlavní prioritou je zkvalitnit výuku, aby absolventi obstáli na trhu práce 21. století. Díky sdílení materiálního a technického vybavení se zlepší podmínky pro vzdělávaní studentů,“ řekl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj se snaží udržet síť středních škol oborově pestrou a zachovat i obory vzdělání, které mají v regionu staletou tradici. „Z dlouhodobého hlediska je však nutné přizpůsobit nabízené obory vzdělání novým požadavkům společnosti a trendům v daných odvětvích. Zároveň vnímáme silnou potřebu rozšířit všeobecné vzdělávání,“ upřesnil Čeřovský.

V současnosti se projevuje výrazný zájem žáků o obory vzdělávání s vyšším podílem všeobecného vzdělávání a vývojem prochází také textilní obory, orientují se do oblasti průmyslu či zdravotnictví. Právě na tyto moderní trendy odpovídá chystané sloučení škol. V nabídce nové středoškolské instituce zůstanou zachovány tradiční obory Textilnictví a Oděvnictví a nově se otevře obor Technické lyceum se specializací na 3D technologie, webové aplikace a multimédia s cílovou kapacitou až 240 žáků. „Ve Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci je kvalitně vybavené Centrum odborného vzdělávání, jež budou moci žáci nejen Technického lycea, ale i textilních oborů využívat. Obor Technické lyceum bude čtyřletý, zakončený maturitní zkouškou. Pan ředitel Jaroslav Semerád pracuje s vizí, že by se všem žákům školy bez ohledu na obor dostalo v prvním ročníku studia stejného vzdělávání,“ vysvětlil hejtman Martin Půta. „Z důvodu zvyšování kapacity všeobecného vzdělávání také jednáme o možnosti, jak ji navýšit na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické Liberec, Jeronýmova. Ale to vše až po nutných stavebních úpravách,“ dodal Půta.

 „Textilnictví i oděvnictví jsou sice v kraji tradiční obory, ale nemůžeme setrvávat v kvalitě výuky minulého století. Chceme, aby byli žáci co nejúspěšnější na trhu práce. Studenti textilnictví a oděvnictví zůstanou v současné budově textilní školy v Tyršově ulici, kde se otevře i Technické lyceum,“ sdělil Čeřovský.

Ve školním roce 2022/2023 činil celkový počet žáků Střední průmyslové školy textilní 186, první ročník jich navštěvovalo 85, ve třídách bylo průměrně 20 studentů. Z dlouhodobého hlediska se škola potýkala s úbytkem žáků.

V tomto školním roce je textilní škola naplněna z 37 procent. „Sice zároveň skokově narostl počet žáků, to se ale projevuje v celém středním školství, neboť do prvních ročníků vstupují silnější ročníky. Tento stav tedy nezpůsobil náhlý zájem o obory textilní výroba a oděvnictví, jde o důsledek spojený s demografickým vývojem,“ objasnil Čeřovský.

LK/Filip Trdla