Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Surikaty jsou kvůli opravě ubikace v zázemí, zpět se vrátí na jaře. Do drnového domku jim zatékalo

23. 10. 2023 | 14:40

Liberecká zoo zahájila opravu ubikace surikat, zatékalo do ní. Kvůli tomu přemístila tyto drobné africké šelmy do zázemí, návštěvníci je tak znovu uvidí až na jaře příštího roku. ČTK to dnes řekla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

"K rekonstrukci takzvaného drnového domečku, který slouží nejen surikatám, ale i viskačím, dochází především z důvodu havarijního stavu, protože do domečku již delší dobu zatékalo," řekla Tesařová. Podle ní bude nutné původní domeček zbourat. "Během zimy bychom rádi postavili surikatám a viskačím domeček nový," dodala.

Surikaty jsou "boží", ilustrační foto

Surikaty se řadí mezi návštěvnicky oblíbená zvířata, zejména u dětí. "Oblíbenost se nedá změřit, je ale pravda, že patří mezi zvířata, která mají nejvíce sponzorů," uvedla mluvčí zahrady. Liberecká zoo začala s chovem surikat sice už roce 1969, původní skupina tam ale byla jen do roku 1974. Znovu se tyto populární malé šelmy v zahradě objevily až v roce 2006 a první úspěšný odchov mláďat se v Liberci povedl o šest let později.

Ve volné přírodě surikaty obývají suché savany, pouště a polopouště v jihoafrickém vnitrozemí. Pohybují se ve skupinách až tří desítek jedinců s přísnou sociální strukturou. V jejím čele stojí dominantní pár a pouze ten může mít mladé. Několik členů skupiny mívá strážní funkci. V době, kdy ostatní členové kolonie hledají potravu, dávají pozor na případné dravce. Hlídky stojí vzpřímené na vyvýšeninách nebo keřích, sledují okolí a v případě rizika vydávají štěkavé zvuky, kterými ostatní surikaty varují.

čtk