Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sváteční skvost se ukrývá ve sklepě paneláku. Vyřezávaný betlém je veřejnosti přístupný jenom před Vánoci a po dohodě

09. 12. 2022 | 5:00

Běžná paneláková ulice, jakých jsou v Liberci desítky, ukrývá v jednom ze svých vchodů sklep, který je komplet vyhrazen ručně vyřezávanému betlému. Nebylo by to až tolik zvláštní, kdyby všechny kulisy, postavičky i pohyblivé mechanické strojky nevyřezal a nezkonstruoval jen jeden jediný člověk - bývalý strojní mechanik Jiří Petrů. V ulici Na Jezírku, v čísle popisném 626, pracuje na svém mistrovském díle už 49 let.

bet11tit
Práce se dřevem baví Jiřího Petrů celý život. Už 49 let pracuje na betlému.

Vyřezávání a práce se dřevem nadchla Jiřího Petrů už v dětství, kdy obdivoval a učil se u mistra Floriana. “Chodíval jsem se k němu jako malej kluk dívat, jak dělá figurky,” zavzpomínal zručný řezbář. Časem se ze záliby stala celoživotní vášeň, které doslova propadl.

Se samotnou výrobou pohyblivého ručně vyřezávaného dřevěného betléma začal v roce 1973, kdy se z rodného města přestěhoval do severočeského Liberce. “Začal jsem nejprve vyrábět samotnou Telč, protože právě odtamtud pocházím,” vypráví umělec. Po paměti vyřezal typické dominanty rodného města a postupně začal přidávat další prostředí, figurky a biblické postavy. Někdy i podle návrhu lidí, kteří se na postupně vznikající dílo chodili dívat.

Polocelek betléma.

“Například se přišli podívat lidé z univerzity. Kochali se a pak se mě ptali, proč tam nemám buchar, že ten tam nesmí chybět. Tak jsem prostě vyřezal buchar a přidal ho do betlému,” popisuje, jak postupně vzniklo přes 450 figurek a objektů, které více než desetimetrový betlém zdobí. Další zvláštností betlému je fakt, že není jen statický, ale některé z figur vykonávají činnost, která je jim určená, díky motorovému mechanismu. Každoročně do betléma přibudou nové postavy, takže se nemůže stát, že při další návštěvě bude vypadat naprosto stejně.

U vstupu do sklepení čeká na diváky návštěvní knížka, do které se lze podepsat, ale povinné to není. Některá ze jmen na bílých listech jsou exotická. Betlém láká i zahraniční návštěvníky, především z Asie. V  návštěvní knize jsou tudíž k nalezení jména lidí z Bangladéše, Indie, Thajska, Číny nebo třeba Singapuru.

Jako u tradičního betléma nesmí chybět jesličky s malým Ježíškem, postavy mudrců, Josef a panna Marie, výjevy z křížové cesty. K biblickým postavám jsou přimíchané postavy řemeslníků a dalších lidí různých povolání. V "krajince" nechybějí ani taková místa jako je hostinec, klášter nebo kolotoč.

Materiálem pro výrobu figur je pro řezbáře lipové dřevo, které po vyřezání pouze překryje voskovým lakem. I nástroje, které k vyřezávání používá, si vytvořil vlastnoručně. Figury nejsou malované a na pohled je celý pohyblivý betlém krásně přírodní. Jeho krása vynikne i proto, že je dobře nasvětlený.

Betlém je na okraji krajského města zájemcům přístupný pouze před Vánoci a dobré je si předem domluvit dobu ávštěvy, Přijít podívat se mohou rodiny i jednotlivci. 

Domluvit se lze na čísle 739 828 012.

Text a foto: lux