Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Technická univerzita znovu připravila letní kurz češtiny pro Ukrajince, začíná 5. června 

02. 06. 2023 | 11:27

Technická univerzita v Liberci připravila i na letošní léto intenzivní kurzy češtiny pro zájemce o studium z řad ukrajinských uprchlíků. Letos to budou přes léto dva kurzy pro 27 účastnic a účastníků, začínají v pondělí 5. června, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl. Intenzivní kurzy češtiny pro mladé uprchlíky před válkou uspořádala škola poprvé loni, od dubna do konce léta jimi prošlo 45 zájemců o studium na vysoké škole.

ukrajina jazyk kurz tul IMG 8041-2
Archivní foto, TUL

"Změnou oproti loňsku je, že do kurzů nepřijímáme úplné začátečníky. Aby u nás mohli uprchlíci v září nastoupit ke studiu v českém jazyce, musí ovládat češtinu na úrovni alespoň B1, v případě fakulty zdravotnických studií je minimální požadovaná úroveň B2. Proto jsme do letních jazykových kurzů nabrali účastníky, jejichž výchozí úroveň češtiny odpovídá A2, tedy už ovládají alespoň základy češtiny," doplnil Pirkl. Podmínkou přijetí do jazykového kurzu je podle něj také to, že student má status uprchlíka a podal si přihlášku ke studiu na libereckou univerzitu.

Studium v českém jazyce je i pro ukrajinské uprchlíky bezplatné, stejně jako pro české studenty, podmínkou je ale zvládnutí jazyka. Loni kvůli krátké jazykové přípravě univerzita zmírnila pro ukrajinské uprchlíky požadavky na úroveň jazyka v přijímacím řízení, nic ale nedostali zadarmo. Během akademického roku museli pokračovat ve výuce češtiny tak, aby se do konce druhého semestru dostali na požadovanou úroveň B1 nebo B2. Ne všem se to podle Pirkla podařilo.

"Na začátku akademického roku loni na podzim zahájilo v Liberci studium 46 studentek a studentů v režimu ochrany, do letního semestru jich už pokračovalo jen 32, někteří nesplnili předepsané kredity nebo nedosáhli požadované jazykové úrovně," řekl mluvčí univerzity. Přesto jsou Ukrajinci druhou nejpočetnější skupinou zahraničních studentů na liberecké univerzitě, aktuálně jich je 70, víc je jen studentů z Ruska, obory technické univerzity jich studuje 108.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní. K původním fakultám strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky a od roku 2016 má škola sedmou Fakultu zdravotnických studií. V Liberci letos studuje více než 6000 mladých lidí, z toho zhruba deset procent tvoří cizinci. Početnou skupinou jsou také studenti z Indie a Slovenska, v Liberci ale studují i mladí lidé z Turecka, Běloruska, Kazachstánu nebo Francie.

čtk