Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Univerzita a město pokračují ve společném konceptu výuky tělesné výchovy na základních školách

15. 02. 2024 | 7:17

Rada města Liberce vyhověla žádosti Technické univerzity v Liberci na poskytnutí individuální dotace ve výši 125 000 Kč na realizaci programu "Trenéři ve škole v Liberci 2024".

sportděti
archivní ilustrační foto

Již třetím rokem bylo možné na vybraných základních školách v Liberci zaznamenat program Trenéři ve škole, který koordinuje Katedra tělesné výchovy a sportu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci pod záštitou statutárního města Liberec. 

Tento unikátní koncept spojuje trenéry z libereckých sportovních klubů s výukou tělesné výchovy na 1. stupni základních škol. „Hlavní myšlenkou programu je především podpora tělesné výchovy u dětí mladšího školního věku. Toto období je stěžejní nejen pro rozvoj pohybových schopností a dovedností, ale zejména pro budování pozitivního vztahu k pohybu obecně,“ říká vedoucí výše uvedené katedry a garant projektu pro Liberec Lukáš Rubín. 

Trenéři ze sportovních klubů se snaží v rámci hodin tělesné výchovy představit daný sport nejen dětem, ale i učitelkám a učitelům, které by měly být do výuky aktivně zapojeny.

„Působení trenérů v rámci výuky tělesné výchovy je výhodné z mnoha důvodů. Dětem je mnohdy představen sport, který by si v běžné výuce nevyzkoušely, a pro paní učitelku či učitele by měla být hodina trenéra inspirací a možná i ukázkou trochu odlišného přístupu k výuce,“ popisuje liberecká koordinátorka programu Lenka Knopová, rovněž pracovnice z Katedry tělesné výchovy a sportu.

„V minulém roce se nám podařilo úspěšně zapojit do programu i studentky a studenty studijního programu Učitelství pro 1. stupeň základních škol. Zatím pouze náslechovou formou, ale i to je pro budoucí učitelky a učitele velice přínosné,“ doplňuje Lenka Knopová.

Od roku 2021 již proběhlo pět pololetních výukových etap, ve kterých se postupně zapojilo 10 libereckých základních škol (ZŠ 5. května, ZŠ Broumovská, ZŠ Dobiášova, ZŠ Ještědská, ZŠ náměstí Míru, ZŠ Oblačná, ZŠ a MŠ Ostašov, ZŠ Sokolovská, ZŠ Švermova a ZŠ U Soudu) a 11 sportovních klubů (AC Slovan Liberec, FBC Liberec, FC Slovan Liberec, Golf Club Ypsilon, HC Bílí Tygři Liberec, Karate Gryf Liberec, Rugby club Liberec, SG Liberec, SKST Liberec, ŠERM Liberec a Taneční škola Jana Kohouta). 

Letos program vstoupí do pomyslné druhé poloviny, alespoň z hlediska seznamu základních škol zřizovaných statutárním městem. Nově se do programu zapojí ZŠ Vrchlického a Barvířská.

Děkujeme za zapojení nejen trenérům a sportovním klubům, ale především statutárnímu městu Liberec za dlouhodobou podporu, bez které by projekt nemohl fungovat. Do budoucna doufáme v postupné zapojení všech ostatních libereckých základních škol a v navázání spolupráce s dalšími sportovními kluby. 

V roce 2024 je do programu zapojeno tedy těchto 6 škol:

Základní škola a Mateřská škola Barvířská, Liberec, příspěvková organizace

Základní škola, Liberec, Dobiášova 851/5, příspěvková organizace

Základní škola, Liberec, Oblačná 101/15, příspěvková organizace

Základní škola, Liberec, Švermova 403/40, příspěvková organizace

Základní škola, Liberec, ul. 5. května 64/49, příspěvková organizace

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace.

archivní ilustrační foto

Ocenění nejúspěšnějších sportovců okresu Liberec v roce 2023

Liberečtí radní schválili poskytnutí dotace v celkové výši 20 000 Kč z rozpočtu statutárního města Liberec spolku Liberecká sportovní a tělovýchovná organizace z. s., na podporu projektu „Ocenění nejúspěšnějších sportovců okresu Liberec v roce 2023". Účelem projektu je programové, organizační a technické zabezpečení akce, s cílem ocenit sportovní výsledky sportovců.

Liberecká sportovní a tělovýchovná organizace z.s., ve spolupráci s Krajskou organizací ČUS Libereckého kraje, připravuje vyhlášení výsledků tradiční ankety „Nejúspěšnější sportovci okresu Liberec v roce 2023“, která se uskuteční 20. února 2024 v Kongresovém centru Babylon v Liberci.

„Stejně jako v minulém roce se připojujeme s podporou akce Nejúspěšnější sportovci okresu Liberec, tentokrát za rok 2023. Vnímáme jako důležité vyzdvihnout výkony těch nejlepších a ocenit je za jejich nasazení a sportovní výkony,“ říká náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek.

LB/Jana Kodymová