Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V laboratořích odstartuje program pro všechny dobrodruhy Přežití v přírodě. Ocení jej nejen lyžaři

25. 01. 2020 | 9:41

Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia připravilo pro období pololetních jarních prázdnin nové programy. Od 9. do 13. března, kdy mají volno školáci v Libereckém kraji, je navíc připraven příměstský tábor, na němž se děti z prvního stupně základních škol mohou spolu s lektory vypravit po stopách slavných vědců. ČTK o tom dnes informovala mluvčí centra Marie Švandová.

IQLaborky v iQLANDII
archivní foto z laboratoří iQLandie

"Kromě osvědčených taháků, jako je mluvící robot Thespian, planetárium, astronautský výcvik, simulátory zemětřesení či vichřice a mnoho dalších, láká i na nové exponáty, doprovodné programy a science show. Od února například startuje v laboratořích speciální program pro všechny dobrodruhy Přežití v přírodě, který jistě ocení nejen lyžaři," řekla Švandová. Zároveň se podle ní od 31. ledna do 13. března prodlouží otevírací doba. IQLandia i sousední iQPark určený mladším dětem do osmi let budou otevřeny každý den od 09:00 až do 19:00.

iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a 3D planetárium ve střešní kopuli. Ročně areál navštíví zhruba půl milionu lidí nejen z Česka, ale i z Německa, Polska nebo Nizozemska.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, o pololetních a jarních prázdninách míří tisíce návštěvníků hlavně do lyžařských areálů v Jizerských horách a západních Krkonoších. Poprvé bude letos kraj v rámci svého projektu Crystal Valley (Křišťálové údolí) lákat prázdninové návštěvníky také do tepla skláren. Navštívit mohou lidé známé krkonošské sklárny v Harrachově a Poniklé, ale například i výrobu perliček v závodě Preciosa-Ornela v Desné v Jizerských horách nebo skleněné bižuterie v Pěnčíně. Otevřené bude ale například i muzeum a kreativní dílny v továrně na výrobu dřevěných hraček Detoa v Albrechticích v Jizerských horách.

čtk