Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se při zápisu do prvních tříd losovalo jen na jedné menší základní škole - Na Výběžku

18. 05. 2023 | 14:37

V Liberci se při letošním zápisu do prvních tříd městských základních škol losovalo na jedné menší škole, nedostalo se na dvě z 27 dětí ze spádového území. Celkově ale bylo míst dostatek. Dvacet škol mohlo přijmout až 1049 dětí, přijatých je 956. V červnu bude v Liberci ještě jeden zápis, a to pro děti ukrajinských uprchlíků.

dítěKOlo
ilustrační foto

Zda budou moci školy přijmout všechny, podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) není zatím jasné.

"Nevím, kolik ukrajinských dětí přijde, protože statistická chyba z registrů je veliká," řekl Langr novinářům. Jejich počet za poslední měsíc podle něj v registrech klesl ze 114 na 68. "A zase tam nějaké mohou přibýt. Tak zkrátka uvidíme, kolik nakonec těch dětí přijde a na jaké školy," dodal náměstek.

Po dubnovém zápisu děti pro první třídu musela losem vybírat základní škola Na Výběžku. "Protože má sníženou kapacitu budovy a mohla do první třídy vzít jenom 25 dětí, takže dvě děti musely nastoupit do jiných škol. Trochu škoda. Víme o tom, že tam jsou některé děti přihlášené účelově do spádu," uvedl Langr. Podle něj ale s tím ale město ani škola nemohou nic dělat. "Nemáme žádný nástroj, jak s tím bojovat. Takže bohužel je to tak trošku obětí drobné spádové turistiky. Nicméně ještě se bude čekat do září. Uvidíme, jestli vůbec všechny děti nastoupí," dodal náměstek.

V předchozích letech kvůli spádové turistice mívaly v Liberci problém přijmout všechny děti ze své oblasti ZŠ Husova a ZŠ Lesní, letos se dostalo na všechny. "Husovka vyšla akorát, Lesní vyšla akorát," uvedl náměstek. Na ŽS Husova z 60 přijatých dětí je 58 ze spádového území a na ZŠ Lesní je to ze 70 přijatých 61 dětí.

Odkladů je letos podle Langra 150, což je výrazně méně než loni, kdy jich bylo zhruba 220. Podle něj je jedním z důvodů zrušení jednoho kritéria, kdy děti s odkladem měly přednostní právo na přijetí. "Postavili jsme je na roveň ostatním dětem ze spádové oblasti, tak jak si myslíme, že by tomu mělo být. To znamená, že jsme tam pochytali všechny ty případné účelové odklady, kdy rodiče kalkulovali s tím, že pokud se na vybranou školu nedostanou jeden rok, tak po odkladu se dostanou přednostně další rok," dodal Langr.

čtk