Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vědci Technické univerzity v Liberci podali 14 patentových přihlášek, těsně předstihli pražské České vysoké učení technické

24. 04. 2023 | 12:28

Vědci Technické univerzity v Liberci byli loni mezi univerzitami ve výzkumu a vývoji nejaktivnější, podali 14 patentových přihlášek, těsně tak předstihli kolegy z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), podaly loni univerzita, výzkumná centra, podniky a fyzické osoby v Libereckém kraji 24,5 patentových přihlášek, většina z nich tak připadla na univerzitu. Uděleno bylo 23 patentů.

tulRespirator
archivní foto

Podle mluvčího školy Radka Pirkla je univerzita v aplikovaném výzkumu, kam patenty patří, dlouhodobě úspěšná. "Především v oblastech, ve kterých spolupracujeme s průmyslovými partnery a v oblastech, ve kterých dosahujeme špičkových výsledků dlouhodobě, typicky jde o oblasti nano nebo pokročilých materiálů. Loňská statistika pro nás není překvapením, protože jsme dlouhodobě nejcitovanější českou veřejnou vysokou školou, co se týká patentů, jak prokazují také přehledy think tanku Idea," řekl ČTK Pirkl.

Nejaktivnějšími v patentech jsou technické fakulty - strojní, textilní a výzkumný ústav pro nanomateriály a pokročilé technologie (CXI), který loni oslavit deset let existence. Na svém kontě má za tu dobu zhruba 70 patentů. "Máme každoročně kolem 80 výzkumných projektů, jedním z hlavních směrů výzkumu je čištění vod, ať už pitných, komunálních či vod průmyslových, máme také silnou skupinu, která se zabývá 3D tiskem, jsme schopni tisknout nejen plasty, ale i kovy, keramiku," uvedl ředitel CXI Miroslav Černík.

Liberecká univerzita podává podle Pirkla každoročně více než desítku patentů, což na poplatcích přijde na statisíce až miliony korun. "Výše poplatků za patentovou ochranu závisí na délce platnosti patentu a na rozsahu území, na kterém je patent chráněn," dodal. Zřejmě nejznámější je patentovaná technologie Nanospider. Umožňuje průmyslovou výrobu nanovlákenných textilií, kterou univerzitní tým vedený Oldřichem Jirsákem vyvinul v Liberci před 20 lety.

Za posledních deset let si vědci z liberecké univerzity patentovali kromě jiného třeba ochrannou dýchací masku se společným nádechovým a výdechovým otvorem, kterou dnes využívá několik armád světa. Vyvinuli laditelnou radiofrekvenční cívku, která je světovou špičkou v oblasti zobrazování pomocí magnetické rezonance a dnes ji využívá třeba pražský IKEM. Patentovali ale také protipovodňovou zábranu, která umožňuje sestavit ochrannou stěnu libovolné délky, výšky a směrového uspořádání a umožňuje kopírovat nerovnosti terénu.

V České republice bylo podle ČSÚ na konci loňského roku v platnosti 3463 patentů udělených českým přihlašovatelům. Největší část z nich připadala na přihlašovatele z Prahy, kde podali bezmála 944 patentů, s odstupem následovala jižní Morava, kde školy, firmy a fyzické osoby podaly téměř 430 patentů. Liberecký kraj je na pátém místě s více než 206 platnými patenty, po Karlovarském kraji je přitom nejmenším krajem v Česku.

čtk