Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Veřejnost se může osobně setkat s architekty Otakarem Binarem nebo Jiřím Suchomelem

28. 09. 2022 | 10:24

Den architektury je opět tu! Nejrozsáhlejší, již 12. ročník festivalu o architektuře nabídne až do 6. října mnoho zajímavých akcí v mnoha městech a obcích České republiky. Liberec nebude výjimkou! Na liberecké nabídce programu se podílí i pobočka Paměti národa Severní Čechy, letošním mottem festivalu je “Nebourej, transformuj!”.

ještědVRcholLidi
Díky Ještědu navždy zapsáni v historii liberecké architektury...

LIBEREC – MINULOST, SOUČASNOST A BUDOUCNOST MĚSTA bude tématem moderované debaty v libereckém Malém divadle, a to již tuto neděli 2. října 2022 od 16.00 hodin. Ta festival architektury na severu Čech odstartuje.

Široká laická i odborná veřejnost se tak může osobně setkat s architekty Otakarem Binarem nebo Jiřím Suchomelem, jejichž životní příběhy zaznamenala Paměť národa do své on-line sbírky letos na jaře.

Na debatu naváže program Malého divadla k poctě slavných zvučných jmen architektů zmužilým kabaretem o stavbě Ještědu – SIALská trojčata. Vstup na debatu je zdarma, vstupenky na představení od 19.00 hodin jsou již v prodeji.  

O stavbě Ještědu ví své akademický architekt Otakar Binar. Právě on je tvůrcem židlí, stolů, zrcadel, lustrů i houpacích vajíček. Ty se staly raritou interiéru hotelu Ještěd. Jeho celoživotním šéfem byl Karel Hubáček, který mu po požáru návrh nového interiéru zadal. „S panem Otakarem Binarem jsme nedávno natáčeli jeho příběh pro Paměť národa a mimo jiné jsme se dozvěděli, že miloval malování a Ještěd namaloval již v roce 1949“, řekla Michaela Pavlátová, ředitelka Paměti národa Severní Čechy.

Ateliér SIAL, který Ještěd projektoval, nebyl cizí ani prof. Jiřímu Suchomelovi. I on je pamětníkem, který nám svůj životní příběh převyprávěl. Jiří Suchomel několik let pracoval pod vedením Karla Hubáčka a v roce 1985 po něm vedení ateliéru SIAL převzal. Je stále aktivním architektem a je spoluzakladatelem Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, její první děkan a později i proděkan.

Michaela Pavlátová, ředitelka Paměti národa Severní Čechy