Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Videoprůvodce i brožura nabízí seznam míst, kde se v Liberci točila velká filmová díla i téměř zapomenuté "perly"

22. 11. 2022 | 5:00

Liberecké infocentrum si připravilo pro turisty a návstěvníky města novinku v podobě brožury s tématikou filmů. Severočeský Liberec se stal místem oblíbeným nejen mezi tuzemskými filmaři, ale také u zahraničních produkcí. V kotlině pod Ještědem vznikla řada děl, která viděli diváci po celém světě. Mezi hojně využívaná místa patří kromě radnice také muzeum, divadlo nebo ulice Starého a Nového Města.
 

filmfilmy05
Hollywood pod Ještědem..., v dolní fotogalerii Náměstí Pod Branou, filmařů ráj.

Při filmové prohlídce krajského města se nedá začít nikde jinde než na náměstí Edvarda Beneše s budovou liberecké radnice. Novorenesanční stavbu použili mnozí čeští filmaři. Milada, Obsluhoval jsem anglického krále nebo My všichni školou povinní - to je jen krátký výčet českých filmů, ve kterých hrála liberecká radnice menší nebo větší roli.

Film Einstein.

Ze zahraničních produkcí je třeba zmínit filmovou minisérii National Geographic o geniálním matematikovi, fyzikovi Albertu Einsteinovi. Interiéry radnice se objevily ve většině dílů. Podloubí před radnicí posloužilo jako úkryt diktátorovi Adolfu Hitlerovi ve filmu Hitler: Vzestup zla. Scéna z doby, kdy budoucí strůjce druhé světové války jako bezdomovec přespává v podloubí, se objevuje v úvodu filmu. Prohlédnout si radnici a získat k jejím interiérům i zajímavý výklad je možné po předchozím objednání od pondělí do soboty. V rámci prohlídkových okruhů se návstěvníci podívají do obřadní síně nebo na radniční věž.

Film Tři sezony v pekle

Od radnice je to jen pár kroků k divadlu F.X.Šaldy, kde se také rádi a často filmaři zastavují a budovu ve svých snímcích využívají. Československý snímek dnes už z kategorie pro pamětníky Pět holek na krku představuje liberecké divadlo v nočních hodinách, kdy je okolí zahalené do tmy. Ze současných snímků z české produkce je tím nejznámějším film s Kryštofem Hádkem Tři sezony v pekle. Divadlo hraje roli místa, kde končí v rámci poválečné Vídně americká zóna a začíná sovětská okupační část města.

Film Tři sezony v pekle

Po návštěvě divadla je možné na chvíli posedět na náměstí Edvarda Beneše a rozhlédnout se kolem sebe. Právě tady se totiž točil poslední hollywoodský filmový blockbuster (něco jako trhák), který si na několik večerů zablokoval celé náměstí pro sebe.

Mnozí Liberečanů se asi nad vyloženě akční scénou z ceněného komiksového filmu Spider man: Far from home rozplývali. Zatím totiž žádnému filmaři nestála liberecká radnice a náměstí před ní za to srovnat je se zemí. To se v komiksovém pokračování dobrodružství Petera Parkera změnilo. Náměstí, radnice, ruské kolo mají ve filmu nečekaně hodně prostoru a souboj mezi pavoučím mužem a takzvaným “elementálem” zabere několik minut, během kterých létají kusy radnice do všech stran a demolice nemine ani centrální kašnu nebo podloubí, které naposledy reálně, ne digitálě poničily sovětské tanky během invaze.

V Liberci se dají točit sci-fi i historické snímky.

Další místa, která jsou pro filmaře vizuálně zajímavá, napadnou asi většinu místních, kteří dobře znají, která zákoutí města jsou cenná. Film Hitler: Vzestup zla využil jako kulisy také Liebiegovo městečko. Ještědský vysílač a hotel s restaurací uvnitř jsou nedílnou součástí filmu Grandhotel. Harcovskou přehradu rádi zvěčnili českoslověnští filmaři ve známém seriálu My všichni školou povinní.

Kromě výše zmíněných dvou osobností dějin se po libereckých ulicích alespoň ve filmové podobě prošli Sigmund Freud nebo Bertolt Brecht. Kde se objevily právě tyto dvě osobnosti je možné zjistit z krátké videoprocházky Filmovým Libercem, které nedávno zveřejnilo infocentrum města ve spolupráci s Forward Creatives. 

lux, foto Filmová kancelář a filmovamista.cz