Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vytrvalí družstevníci se městských podílů na svých bytech domohli za korunu. Při hlasování souhlasili všichni přítomní zastupitelé

30. 04. 2021 | 7:00

Nevídaným úkazem - všemi hlasy pro - odsouhlasili včera liberečtí zastupitelé záměr prodeje spoluvlastnických podílů na budovách a prodeje pozemků, případně spoluvlastnických podílů na nich předem určeným kupujícím - bytovým družstvům za cenu 1Kč, ke které bude připočítána daň z přidané hodnoty v platné zákonné výši.

BytyDružstva Vlnařská
ilustrační foto

Zjednodušeně, neúřednicky řečeno - zastupitelé schválili, že krajské město svoje podíly na mediálně nejznámějších družstevních bytech převede jejich nynějším uživatelům za korunu s daní. V jednomyslně schváleném usnesení je dále stanoveno, že vedení města předloží zastupitelům k hlasování majetkoprávní operace pro první dvě bytová družstva, jež už notně tlačí čas, a musela by dát věc k soudu. Odpovědný je Zbyněk Karban, náměstek primátora pro ekonomiku a majetkovou správu (ANO).

Podle schváleného "mustru" budou postupně vypořádána i všechna ostatní družstva, která čekají na vyřešení vleklého problému. V Liberci jich je celkem deset a obhospodařují přes tisíc bytů. Jejich uživatelé žili až do včerejška v nejistotě, protože hrozilo, že za podíly (jen administrativně držené městem) zaplatí znovu, byť už své byty dávno zaplatili podle pravidel dotačního programu aplikovaného před dvaceti a více lety po celé republice, v Liberci formou pilotního projektu. Proto včerejší jednomyslné hlasování zastupitelů přítomní zástupci bytových družstev přijali s velkou úlevou a zadostiučiněním.

O posun v kauze družstevních bytů se postarala nejen příkladná "umanutost" obyvatel těchto bytů a účinná pomoc konkrétních zastupitelů, ale především vydání společného stanoviska tří ministerstev, jež jednoznačně uvedlo, že nahrazením původních (z hlediska nynějších právních standardů chybných) smluv novými může Liberec vyřešit problematické převody svých podílů na bytová družstva. Na tom se již pracuje.

Pro členy družstev to znamená, že nebudou muset za byty stavěné se státní dotací znovu platit. V Liberci se to týká 1150 bytů v deseti bytových družstvech.

Zástupci spolku Spravedlnost pro bytová družstva, který sdružuje družstevníky po celé republice, stanovisko ministerstev uvítali a sázeli na to, že díky jeho existenci se situace konečně odblokuje. "Stanovisko naplňuje naše legitimní očekávání a věříme, že otevře cestu ke spravedlivému řešení pro bytová družstva a nájemníky a bude oporou pro rozhodování zastupitelstev měst a obcí,“ uvedla již dříve pro ČTK předsedkyně spolku a členka jednoho z libereckých družstev Lenka Šlapáková.

V Liberci je problematická sdružená výstavba bytů z let 1997 až 2007, pro něž družstva prostřednictvím města získala dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město se v uzavřených smlouvách zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl na družstva.

Obdobně kladného rozuzlení se před týdnem dočkali i obyvatelé jablonecké lokality na Horní Proseči. Jablonec nad Nisou převede na družstevníky své podíly na bytech v Horní Proseči, a to za ceny od 40.500 do 111.000 korun. Za tyto peníze proto, že pozemky, na nichž bytové domy stojí, byly vždycky městské a tímto krokem dojde konečně k vypořádání a stanou se majetkem družstva. Město tak definitivně uzavřelo dlouhá jednání s Bytovým družstvem Horní Proseč, dalo přednost dohodě před soudním sporem. Snahou bylo převést družstevníkům podíl družstva i města za co nejvýhodnějších podmínek. Ceny stanovila auditorská firma.

uba, čtk