Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zahájení akademického roku: Do budov univerzity lze ode dneška vstupovat jen s čipovou kartou

29. 09. 2020 | 12:43

Technická univerzita v Liberci dnes zahájila akademický rok, výuka je kvůli koronaviru zatím do konce října distanční. Jen na dálku se budou učit třeba studenti ekonomické fakulty, u jiných oborů to ale není možné. Studenti musí pracovat v laboratořích či ateliérech, potřebují na konzultace nebo do knihovny.

covidUmění
ilustrační foto

To je možné ve skupinkách do 15 lidí. Do budov se ode dneška zaměstnanci i studenti dostanou jen s čipovou kartou, povinné jsou roušky a dezinfekce u vchodu, řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Koronavirus se podle Pirkla projevil i v menším počtu ubytovaných studentů. "Na kolejích se zatím ubytovalo zhruba 1730 studentů, to je asi o 550 méně než na začátku minulého zimního semestru," řekl. Univerzitní koleje na Harcově mají kapacitu 3084 lůžek, obsazené jsou tak zhruba z poloviny. Méně je i zahraničních studentů. "Letos se sem nedostali studenti ze zemí s vízovou povinností, jako je Ukrajina, Rusko nebo Turecko, mnozí z nich neměli ani možnost si kvůli uzavření zastupitelských úřadů vyřídit studentská víza," dodal mluvčí univerzity.

Výrazně menší než v minulých letech je podle Pirkla také zájem o studijní pobyty v rámci programu Evropské unie Erasmus. Zatímco loni touto dobou bylo na liberecké univerzitě na stážích zhruba 140 studentů, letos jich je zatím asi 50. "A stále se ještě odhlašují," poznamenal. Podobné je to se zájmem českých studentů o výjezd do zahraničí. Zatímco loni vyjelo 60 studentů, letos jich je podle něj zhruba třetina. Pouze na nutné případy jsou omezené i pracovní cesty zaměstnanců univerzity do zahraničí.

Liberecká univerzita vznikla z Vysoké školy strojní a textilní. K původním fakultám strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři - pedagogická, ekonomická, architektury a mechatroniky a od roku 2016 má škola sedmou Fakultu zdravotnických studií. Aktuálně v Liberci studuje na 6000 mladých lidí. V souvislosti s koronavirovou pandemií nařídil rektor Miroslav Brzezina zaměstnancům a studentům hlásit případnou karanténu nebo pozitivní test na covid-19 prostřednictvím elektronického formuláře.

čtk